Film

Skribent

Erika Jarhed

31 januari 2023 | 12:00

Svenska skådespelare kan få svårare att få jobb - nej till skönhetsingrepp

Den erfarna rollbesättaren Lina Friberg säger att regissörer inte vill jobba med folk som är för fixade.
Skönhetsingrepp har med åren blivit allt mer populärare, allt ifrån botox och fillers med mera. Men nu skriver Kulturnytt från Sveriges Radio att Sveriges filmbransch sätter ned foten - skådespelare med skönhetsingrepp kan få det svårare att få roller inom svenska film- och tv-produktioner. 
 
Lina Friberg, en erfaren rollbesättare, säger till Kulturnytt att det på senaste tiden har varit många gånger som regissörer har sagt att de inte vill ha skådespelare som är för fixade och inte passar in. Orsaken till detta kan vara att ingreppen påverkar skådespelarens mimik och ansiktsuttryck allt för mycket. Detta håller även rollsättaren Catrin Wideryd med om.
 
- Man kan tappa nyanser. Din mimik och dina uttryck är ju mycket av ditt verktyg som skådespelare, säger Wideryd. En annan orsak till att regissörer inte vill ha skådespelare som har gjort ingrepp kan också vara att filmen eller serien som spelas in utspelas under en specifik historisk period då skönhetsingrepp inte fanns.
 
Friberg menar dock att det kan bli orättvist för många arbetande skådespelare. 
 
- Man kämpar hårt för att få de där rollerna och så gör man sitt yttersta för att se bra ut, och sen så får man de inte för att man jobbat för hårt på det helt enkelt. Det är orättvist.
 
Vad tycker ni, är det rimligt att skådespelare riskeras att ratas inom den svenska filmvärlden på grund av deras utseende?
| 31 januari 2023 12:00 |