Spel

Skribent

Anders Eklöf

27 augusti 2020 | 09:00

Svenska rollspelet "Mutant" blir animerad film

Filmen "Mutant Year Zero: Road to Eden" ser dock ut att behöva något år till innan den är redo för publiken.
Under 80-talet blev rollspelande både ett legitimt fritidsintresse och ett hett debatterat ämne i de svenska tv-sofforna, mycket på grund av det populära spelet "Drakar och Demoner" från 1982. 
 
Något år senare kom även det svenska rollspelet "Mutant", som tog sin inspiration från science fiction, cyberpunk och postapokalyptiska verk istället för fantasyböckerna. Sedan dess har nya utgåvor av spelet släppts genom åren, som det senaste "Mutant: År Noll", som även blev ett datorspel kallat "Mutant Year Zero: Road to Eden" år 2018. 
 
Nu är det även klart att det kommer en animerad film baserad på datorspelet. 
 
 
Filmen är regisserad av Hasraf Dulull, som tidigare gjort filmer som "The Beyond" och "2036: Origin Unknown". Filmerna har betygen 4,8 respektive 4,4 på sajten IMDB, vilket kanske säger något om kvalitén på "Mutant Year Zero: Road to Eden". 
 
"Varje aspekt av det här ser ut som en olycka", som en kommentar på Youtube lyder
 
Filmen följer samma handling som spelet, som utspelar sig i en postapokalyptisk framtid där civilisationen har byggt upp sig själv kring samhället The Ark. Där möter vi ett gäng djurliknande mutanter som ger sig ut på ett uppdrag för att hitta ingenjören bakom The Ark, som har försvunnit under mystiska omständigheter. 
 
"Jag blev direkt kär i karaktärerna och jag kommer ihåg att jag spelade spelet och bara log genom alla coola stunder de hade, inklusive några roliga spydigheter, som påminde mig om stunder jag älskar i de stora polisfilmerna", säger regissören till sajten IGN
 
 
Filmen är skapad i Unreal-motorn, som annars mest används för att göra spel. Med tanke på hur gammal och risig filmen ser ut rent visuellt, hoppas jag att det är på grund av att produktionen är i ett tidigt skede. För ett gammalt fan av rollspelet "Mutant" som mig är det så klart trevligt med en film, men det här var inte riktigt vad jag föreställde mig. 
 
När "Mutant Year Zero: Road to Eden" är tänkt att släppas, är i dagsläget inte känt. 
 
Spelar du rollspel? Ser du fram emot filmen? 
| 27 augusti 2020 09:00 |