Film

Skribent

MovieZine

29 juli 2019 | 15:00

Svenska queerfilmen "Topp 3" vann pris i Los Angeles

Sveriges kanske första animerade HBTQ-romkom har vunnit publikens pris på Outfest i LA. På tisdag visas den på SVT.
Den svenska animerade filmen "Topp 3", i debutregi av Sofie Edvardsson och med manus av Simon Österhof, tog inatt emot publikens pris på Outfest i Los Angeles. Filmen har också visats på Frameline43-festivalen i San Francisco under sommaren.

"Topp 3" är en kortfilm på 44 minuter som producerats av Soja, en animationsstudio grundad av regissören Sofie Edvardsson och Jakob Nyström. Filmen beskrivs som en animerad romantisk komedi om kärlek, listor, och att lista ut vad för sorts liv man vill leva – och var.

Handlingen följer Anton, som faller handlöst för David, men tvingas inse att hans drömmar om framtiden står i kollisionskurs med Davids drömmar.
 
 
- Anton bor i norra Sveriges inland och tror att han vet exakt vilket liv han vill leva. Hans vardag är tydligt påverkad av hur samhället ser på liv levda i glesbygd, och av att älska en plats som ses av många som något att lämna. Men så kommer David in i hans liv, berättar manusförfattarens Simon Österhof i ett pressmeddelande.

- Det bästa med animation är ju att det har såna oändliga möjligheter! Vi kände att vi inte kunde berätta den här historien utan att gå in i Antons innersta tankar, och med animation kunde vi göra både det och ha med scener på många olika platser i världen, säger Sofie Edvardsson, regissör.
 
 
"Topp 3" har Sverigepremiär på SVT2 den 30 juli kl. 21:45 och kommer även visas på SVT Play.
| 29 juli 2019 15:00 |