Film

Skribent

MovieZine

1 september 2022 | 12:30

Svenska Netflix-filmen "Stöld" ska spelas in i Sápmi

Ann-Helén Laestadius roman "Stöld" blir film på Netflix under 2024. För regin står Elle Márjá Eira (bilden ovan) och Peter Birro skriver manus.
I författaren Ann-Helén Laestadius roman "Stöld" skildras en ung kvinnas kamp mot att försvara sitt ursprung i en värld där främlingsfientlighet är på frammarsch, klimatförändringar hotar renskötseln och unga väljer att begå självmord som konsekvens av en kollektiv desperation.
 
Men romanen blottlägger också de spänningar som uppstår när moderna idéer möter en traditionell kultur med djupt rotade patriarkala strukturer.
 
Regissör Elle Márjá Eira ("The Sámi Have Rights", "Ealát") gör sin långfilmsdebut med "Stöld", med manus av Peter Birro ("Monica Z", "438 dagar").
 
– Det är på tiden att världen får en inblick i den här historien och vad som pågår i Sápmi idag. Jag är själv renägare och känner igen mig i den här historien. Jag vet också att mina medsystrar, bröder och förfäder är med mig, säger Elle Márjá Eira, regissör för den kommande Netflix-filmen.
 
"Stöld" gavs ut i Sverige 2021 och har sedan dess sålts till över 20 länder, inklusive Tyskland, Storbritannien, USA och Kanada. Boken utsågs till vinnare av Årets bok i Sverige i september 2021.
 
Inspelningen är för närvarande planerad att påbörjas i Sápmi under våren 2023.
| 1 september 2022 12:30 |