Film

Skribent

Jonna Vanhatalo

4 februari 2021 | 15:00

Svenska kortfilmen "Alive" har Oscarschans

Inspirerad av Filip och Fredrik, och utan några pengar, gjorde han kortfilmen ”Alive” om rätten att få älska. Nu har filmen chans att bli nominerad till en Oscar. MovieZine träffade regissören och manusförfattaren Jimmy Olsson.
”Jag biter sönder naglarna, men annars är det lugnt” skrattar han inför de stundande Oscarnomineringarna.

Kortfilmen ”Alive” är en berörande och mörkt humoristisk historia om människans universella längtan efter kärlek och intimitet. Filmen handlar om rullstolsburna Viktoria och hennes drömmar om närhet. Eva Johansson spelar huvudrollen och i rollen som hennes personliga assistent Ida, ser vi Madeleine Martin, känd från bland andra ”Breaking Surface” (2020) och tv-serien ”Alex” (2017).

Hur fick du idén till filmen?

- Jag lyssnade på Filip och Fredriks podd i juni 2019, och Filip berättade en historia om en bekant som jobbade som personlig assistent åt en kille i rullstol. Killen planerade att träffa en eskort för att få lite kärlek, och det väckte tankar om det moraliska dilemmat, men också om de olika villkoren vi människor har i vår längtan efter att få älska och att bli älskade.
 
 
Filmen som till stora delar finansierades med egna medel, spelades in strax innan pandemin och hade premiär på Göteborgs filmfestival 2020.
 
När corona väl blev ett faktum och världen började stängas ned, fick produktionsteamet tänka om kring lansering och annat, men det gick oväntat bra. Filmen nådde ut och fick också stor framgång på festivaler utomlands, där den prisades och rosades för sitt direkta tilltal och fina budskap. Bland annat vann ”Alive” pris på internationella kortfilmsfestivalen Huesca i Spanien.

Det är tack vare den vinsten som filmen hamnade i en speciell sektion med ett hundratal andra kortfilmer, som också vunnit på någon av de Oscars-uttagande festivalerna runt om i världen.

Från den sektionen ska nu medlemmarna i Oscarsakademin rösta fram en shortlist med tio filmer, som avslöjas den 9 februari. Av dem ska sedan fem stycken nomineras till själva Oscarspriset. Vilka de fem blir vet vi den 15 mars.

Och Jimmy tror ”Alive” ligger bra till.

- Ja! Jag tror verkligen den har en chans! Dels för att den helt enkelt är väldigt bra, men också för att den handlar om något angeläget och tämligen ovanligt. Så jag tror den sticker ut i mängden.
 
 
Vad skulle en Oscarsnominering betyda för dig?

- Det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse. Och såklart vara en fin bekräftelse på att man verkligen har gjort något riktigt bra.

Förutom en Oscar, vad mer drömmer du om?

- Jag drömmer om att kunna fortsätta göra filmer… större, längre och bättre filmer, och att finna en ekonomisk trygghet i mitt skapande. Sedan har jag alltid sagt att jag verkligen vill vinna en Guldpalm (Bästa film-priset i Cannes). Men en sak i taget, först tar vi Oscarn, hehe.

Filmen ”Alive” har just släppts via kanalen Omeleto på Youtube. Missa inte!
 

Se kortfilmen "Alive" här:

 
 
Oscarsgalan går av stapeln den 25 april.
| 4 februari 2021 15:00 |