Serie

Skribent

Katarina Emgård

12 januari 2020 | 09:00

Premiär för "Kalifat": Svenska IS-terrorister intar SVT

SVT väcker starka känslor med thrillerserien ”Kalifat” som skildrar radikalisering av ungdomar och en IS-frus strävan efter frihet.
På en säng med färgglada överkast ligger den nyblivna mamman Pervis dotter tryggt invirad i en filt. Modern sjunger en klassisk barnvisa för dottern på svenska och klär sig därefter i niquab för att bege sig ut och träffa sin väninna. Först då ytterdörren stängs bakom henne framgår det att hon inte befinner sig i Sverige, utan på en bakgata i Raqqa, Syrien, 2015. Pervis har flyttat dit med sin man, som anslutit sig till IS.
 
 

Fängslade persongalleri med fokus på kvinnornas perspektiv

 
Pervis berättelse står inte ensam utan följs av agenten Fatimas arbete på Säpos Mellanösternavdelning i Stockholm. Fatima är en högljudd karriärist som inte räds motgångar eller att motsätta sig chefernas åsikter. De båda hamnar i kontakt då Pervis, i utbyte för att få återvända hem till Sverige, åtar sig uppdraget att spionera på sin man åt Fatima. Snart står det klart att Sverige står under hot om en terroristattack.
 
Berättelsens perspektiv vidgas ytterligare då serien också följer två systrar och deras bästis resa mot radikalisering i en invandrartät Stockholmsförort. I sitt utanförskap lockas de av drömmen om paradiset i Syrien som IS-fruar.
 
 

Välbalanserat om känsliga ämnen

 
Det är våghalsigt att skildra radikaliseringen och IS inifrån, men manusförfattarna Wilhelm Behrman och Niklas Rockström, tillsammans med Goran Kapetanovic i registolen, lyckas väl med detta utan att det blir islamofobiskt.  Att främst fokusera på de kvinnliga huvudkaraktärerna underlättar självklart och är ett smart strategiskt val, likaså inslaget med två svenska bröder som också ansluter sig till terroristgruppen. Trots det lär ”Kalifat” väcka debatt med sina fortfarande högst aktuella teman.
 
 

Smutsiga och kaotiska miljöer

 
Serien är delvis inspelad i Jordanien. Miljöerna är i mycket det som särskiljer ”Kalifat” från liknande, exempelvis amerikanska, spionserier. Scenografin är inte överdrivet färgmatchad eller särskilt visuellt tilltalande, utan snarare ganska rörig och klottrig. En skön kontrast till mer påkostade motsvarigheter.
 
Fyra avsnitt in är det helt klart en solid thrillerserie som troligtvis kommer fängsla en bred publik. Utöver det känsliga och fortfarande aktuella teman skulle det dock förvåna om den chockerar. Den följer gängse mallar för cliffhangers och berättelsestruktur, men det känns likväl uppfriskande att se en svensk tv-serie om en fruktansvärd del av vår samtidshistoria. 
 
 
"Kalifat" har premiär på SVT och SVT Play den 12 januari.
| 12 januari 2020 09:00 |