Serie

Skribent

Patrik Jonsson

12 mars 2015 | 18:00

Amerikansk tv blir allt mer blågul

De senaste åren har den svenska fanan svajat högt därbortom pölen, inte endast framför kameran, utan även bakom. Vi ska nu därför ta oss en titt på "några" av våra svenska "bidrag" som genom åren har färgat de blåvitröda tv-serierna åtminstone lite blågula!
Till att börja med ska jag väl säga att vi svenskar inte endast skördat framgångar i amerikanska TV-serier. Vi har även genom åren jobbat flitigt tillsammans med bland annat Danmark, där självklart "Bron" kan nämnas som ett ypperligt exempel, men vi är också mycket populära i länder som Tyskland och Storbritannien. Vad det gäller Tyskland verkar det sannerligen som att de inte kan få nog av våra blågula deckare; Johan Falk, Maria Wern, Beck, Hassel, Huss och så vidare och så vidare går, eller har gått, på glödhet export till det älgbesatta landet i syd under många, många år. Nu är jag personligen inte någon vidare stor älskare av ovannämnda produktioner. Att de dock får räknas som stora svenska framgångar i den internationella TV-branschen (och filmbranschen) är knappast något jag kan motsäga mig hur än jag vrider och vänder på det.

I Storbritannien ser det faktiskt ut ungefär likadant, att vi svenskar älskar att vältra oss i engelska TV-deckare och dramaserier är knappast någon hemlighet. Faktum är dock att engelsmännen gillar våra svenska produktioner minst lika mycket som vi älskar deras, man skulle i sammanhanget kunna säga att vi kliar varandras ryggar rätt så bra. En svensk förlaga engelsmännen verkligen har tagit till sina hjärtan är ju Henning Mankells Wallander. En karaktär de tillägnat en egen TV-serieversion av, där självaste Kenneth Branagh har huvudrollen som Kurt Wallander. Även vår svenska skådespelerska MyAnna Buring har på senare tid rönt framgångar i engelska TV-serier som "Downton Abbey" och "Ripper Street". Hon kommer i år även att dyka upp i den kommande thrillerserien "Banished" på BBC.



Men nu skulle jag ju prata om svenska insatser i amerikanska TV-serier, jag får be om ursäkt. Jag tyckte nämligen att det var värt att passa på att nämna lite andra länder också. Nu till saken.

Att vi har en massa svenska skådespelare i amerikanska TV-serier är väl knappast någon nyhet vid det här laget? Jag ska också ge mig på dessa insatser lite längre fram i artikeln, ty det är ju alltid roligt att plocka fram och kasta lite ljus över våra svenska skådespelartalanger over there. Först tänkte jag dock prata lite mer om andra svenska framgångar i den amerikanska TV-världen. Vi har ju även folk bakom kamerorna, människor som både skriver, skapar och regisserar, också där hittar vi nämligen en del svenskar. Sedan får vi ju absolut inte glömma bort alla våra exportserier, stora svenska TV-framgångar som köpts upp av jättebolag i väst. För att inte tala om all musik med svenska rötter som spelas upp i succéserie efter succéserie.

Om vi börjar med den svenska musiken och jag tänker nu bara dra detta lite kort. Jag har nämligen inte för avsikt att fördjupa mig då bara den svenska musiken i sig kräver en helt egen artikel, minst. Musik med svenska rötter har väl alltid mer eller mindre dykt upp i amerikanska TV-serier. Främst kanske ni alla minns då Björn Skifs (Blue Swede) gamla slagdänga "Hooked on a feeling" fick en slags comeback då låten spelades upp i ett känt avsnitt av David E. Kelleys dramakomedi "Ally McBeal" på 90-talet? Annars har självklart andra stora svenska grupper hörts i amerikanska TV-serier såsom Abba, Roxette och The Cardigans till lite mer "okända" artister som Little Children, Doktor Kosmos, Tiger Lou och Jeremiah. Just nu ska Miss Lee vara ett ytterst attraktivt objekt vad det gäller TV-seriemusik då i stort sett varenda kanal vill lägga vantarna på hennes stämma.



Stakka Bo då, har inte hans musik spelats i någon TV-serie? Ärligt talat vet jag inte det, men Johan Renck (som han egentligen heter) har istället regisserat en hel del trevliga avsnitt i mycket stora samt populära TV-serier. Eller vad sägs om "Breaking Bad", "Halt and Catch Fire", "The Walking Dead" och den minst sagt svenskbundna "Vikings".

Även svenska författare har tagit del av den amerikanska TV-seriebranschen. Just nu sänds "Backstrom", vilken baseras på Leif G.W. Perssons karaktär Evert Bäckström och för inte så länge sedan sålde Robert Karjel rättigheterna till att göra en TV-serie av hans roman "De redan döda". TV-serien ska, i sammanhanget mycket passande, heta "The Swede". Serien kommer att produceras av svenska Yellow Bird tillsammans med amerikanska Chernin som tidigare producerat bland annat filmen "Oblivion" och TV-serien "The New Girl".



Vad det gäller TV-serier som är samarbeten mellan just USA och Sverige måste man väl självklart nämna komediserien "Welcome To Sweden" som nu under våren/sommaren kommer tillbaka med sin andra säsong. En annan så kallad samproduktion mellan USA och Sverige är thrillerserien "100 Code" vilken har Michael Nyqvist i den svenska huvudrollen. Då vi ändå är inne lite på själva TV-serierna kan jag väl även passa på att nämna några av våra svenska exportserier och här är självklart "Bron" den mest kända där den amerikanska versionen kort och gott fick titeln "The Bridge". Men det finns fler adaptioner på svenska serier på gång; "Solsidan" köptes upp för några år sedan och snart har den amerikanska versionen av "Ulveson & Herngren" premiär. Serien heter "The Comedians" har Billy Crystal i huvudrollen. Ifall ni söker efter fler amerikanska TV-serier med svenska band får ni gärna hålla utkik efter den kommande TV-serien om Greta Garbo!

Eller så väljer ni helt enkelt att se på en TV-serie med en svensk skådespelare i och jag måste säga att det i denna aspekten faktiskt blivit en hel del att välja på. Vi har absolut inte legat på latsidan vad det gäller det svenska skådespeleriet i amerikanska TV-serier. 

2008 fick Alexander Skarsgård rollen som Eric Northman i HBO:s vampyrdrama "True Blood", en roll som skulle visa sig innebära Skarsgårdssonens stora genombrott. Skarsgårdsklanen nöjde sig dock inte där, några år efter (2013) hoppade bröderna Gustaf och Bill på "Vikings" respektive "Hemlock Grove", de båda rollerna är båda stora och bärande. I "Vikings" finns även svenske Edvin Endre med i rollistan. Farsan Stellan har heller inte riktigt lyckats hålla sig borta från TV-branschen, 2008 gjorde han nämligen ett bejublat inhopp som Verner Vollstedt i några avsnitt av HBO:s "Entourage". Ni som vill se Stellan i mer amerikansk TV ska hålla utkik efter Cinemaxs kommande thrillerserie "Quarry" ty där har nämligen vår käre Stellan en större roll.


Skarsgårds i all ära, det är dock onekligen många fler svenska skådisar som gjort både stora och mindre roller där borta i väst. 2009 kikade självaste Max von Sydow förbi i "The Tudors", 2013 ärades "Zero Hour" med Michael Nyqvist och redan 2002 fick Lena Olin en bärande roll i J.J. Abrams succéserie "Alias". Lena Olin har för övrigt även medverkat i både "Law and Order: SVU" och "Welcome To Sweden". Min personliga favorit i sammahanget är dock Joel Kinnaman som gjorde en alldeles lysande insats som Stephen Holder i AMC:s "The Killing" (2011-2014).

Som stolt hälsing och Bollnäsbo måste jag naturligtvis även nämna hälsingesonen Peter Stormare! Här har vi en kille som legat i. Hans mest kända TV-roll är nog förmodligen den som fången John Abruzzi i "Prison Break". Sedan dess har han dock hunnit med roller i en sanslöst massa TV-serier, eller vad sägs om; "CSI", "Monk", "Hawaii Five-0", "Weeds", "Covert Affairs", "Wilfred", NCIS: Los Angeles", "Leverage", "Body of Proof", "Phineas and Ferb", "Rake", "Psych", "Longmire", "The Blacklist" och nu senast i "Arrow". Stormare hade även en av huvudrollerna, den andra utgjordes av Julia Louis-Dreyfus, i 2002-års komediserie "Watching Ellie" ("Se upp för Ellie") där även en (då) tämligen okänd Steve Carell fanns med i rollistan. Serien lades dock ned efter endast en säsong.

Några fler svenska skådespelarinsatser i amerikanska TV-serier som inte bör glömmas: Malin Åkerman ("Trophy Wife"), Rebecca Furguson ("The White Queen" & kommande "Red Tent"), Helena Mattson ("Betrayal", "666 Park Ave." & "Fargo"), Matias Varela och David Dencik ("The Borgias"), Fares Fares & Alexander Karim ("Tyrant") Joakim Nätterqvist ("Covert Affairs") och Katia Winter ("Dexter" & "Sleepy Hollow").

Nog svajar vår svenska fana stor och stolt där borta i den amerikanska TV-branschen alltid och ifall jag nu glömt någon eller några stackars svenska talanger så ber jag om ursäkt för detta. Ifall ni där ute kommer på några fler så skriv gärna av er och kommentera här nedan!
| 12 mars 2015 18:00 |