Film

Skribent

MovieZine

25 juli 2015 | 20:00

Svenska Filminstitutet går med i Pride-paraden

Och lovar att svensk film ska bli mer queer.
I veckan blir det Pridefestival i Stockholm, som traditionellt avslutas med en parad genom staden lördag 1 augusti. I år deltar Svenska Filminstitutet i Pridetåget för första gången.

- Vi vill att svensk film tar plats i Pride och vi vill visa svenska folket att vi står upp för allas rätt att älska vem hen vill, och en bra början är att gå i Prideparaden, säger SFI:s vd-assistent Ömer Bulduk till MovieZine.

- Genom film vill vi upplysa och skapa demokrati som saknas i till exempel Mellanöstern och speciellt Ryssland. Kortfilmen och Guldbaggevinnaren ”On Suffocation” av Jenifer Malmqvist är ett bra exempel som visar hur en film kan användas för att upplysa om verkligheten. Filmen handlar om två homosexuella män i Mellanöstern som blir avrättade. Film berör och påverkar världen över. Jag vill även nämna att kortfilmen ”Ett sista farväl” av Casper Andreas har visats på över 100 festivaler och nyligen utkommit i en DVD-box med gaykortfilmer från hela världen. Det är stort!

På Facebook skriver ni att ”det är angeläget med fler HBTQ-personer framför och bakom kameran i svensk film”. Berätta mer. Hur jobbar SFI för det?

- Filminstitutet har en återkommande Queerfilmshelg på Cinemateket som är väldigt uppskattad. Där visar vi filmer från hela världen. Tyvärr har vi inte många svenska filmer som görs av eller handlar om hbtq-personer. 2014 hade vi endast en film med Queer-tema, ”Nånting måste gå sönder” av Ester Martin Bergsmark, som talangfulla Saga Becker vann en Guldbagge för, för bästa kvinnliga huvudroll. Vi vet att det finns många fantastiska röster, ögon och berättelser som vill synas och höras och de måste lyftas fram.

I vår blev Filminstitutets handlingsplan för breddad representation färdig. Där finns sju åtgärder för att arbeta för mer mångfald inom svensk film, säger Ömer Bulduk:

- Till exempel ska vi erbjuda en normkritisk utbildning, utforma ett nytt verktyg till konsulenterna, som kategoriserar stödgivningen efter diskrimineringslagens kriterier samt ansvara för att ansökningsförfarandet kvalitetssäkras.

Kommer ni få med er några filmstjärnor i Pridetåget? Är det nu vi får se Rolf Lassgård och Kjell Bergqvist dansa loss till schlagerdängor?

- Ha ha, du får gå i paraden eller titta på om du vill veta!

| 25 juli 2015 20:00 |