Skribent

MovieZine

10 december 2021 | 15:00

Svenska dokumentären "Calendar Girls" tävlar i Sundance

"Calendar Girls" beskrivs som en coming-of-old-age-film om Floridas mest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60.
I dag släppte Sundance filmfestival sitt program och återigen finns en svensk dokumentärfilm med i programmet på den prestigefyllda festivalen som går av stapeln i Park City, Utah. Maria Loohufvud och Love Martinsens film "Calendar Girls" får sin världspremiär i sektionen World Cinema Documentary Competition.

Regissörerna Maria Loohufvud och Love Martinsen följer dansgruppen Calendar Girls som uppträder i kyrkor, på partyn och äldreboende, utklädda till enhörningar och zombier. Det är en coming-of-old-age-film om Floridas mest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60 år. "Calendar Girls" beskrivs som en färgstark dansdokumentär om att synas och bli sedd och att hitta sig själv och sitt sammanhang, innan det är för sent.

– Vi är såklart otroligt glada! Filmen betyder oerhört mycket för oss och det har varit en väldigt lustfull och utvecklande process. Vi är så tacksamma att modiga Calendar Girls delat med sig av sina liv och svettats och dansat med oss på parkeringsplatser, stränder och i skönhetssalonger. Vi märker att filmen fyller ett tomrum, att det finns ett stort behov av att se äldre kvinnor skildras på film. Det är därför extra glädjande att filmen nu får de bästa förutsättningarna för att nå ut över hela världen! säger Maria Loohufvud.

Även den dansk-svenska samproduktionen "A House Made of Splinters" av Simon Lereng Wilmont tävlar i samma sektion.

Kommande upplaga av Sundance filmfestival i Park City, Utah, blir den 40:e i ordningen och äger rum mellan 20-30 januari 2022.
| 10 december 2021 15:00 |