Film

Skribent

Robert Lange

6 december 2014 | 22:00

Svensk monsterfilm på frammarsch

Regissören Ola Paulakoski är på gång med sin långfilmsdebut "Den gamle och monstret" – en bloddrypande blandning mellan monsterfilm och buskis som utspelar sig i Värmland.
Efter kortfilmerna ”The Werewolf Cult Chronicles: Vietnam 1969” kände regissören Ola Paulakoski att tiden för hans första långfilmsprojekt var inne. Han ville göra något annorlunda och inspirationen kom från tanken på något så ovanligt som en äldre eremit som slåss mot ett monster.

- Jag har alltid varit fascinerad av spektakulära monster på film och tycker att alla typer av film kan funka och bli bättre med ett monster i handlingen. Jag och manusförfattaren Fred Andersson har jobbat med manus till den här filmen i 12 år nu, berättar Paulakoski för MovieZine.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

- Jag har genom åren alltid sagt att detta skall bli min regidebut. Det har varit en idé som tagit fästa hos mig och utvecklats med tiden. Vi har vid ett flertal tillfällen försökt genomföra projektet. Filminstitutet och regionala resurscentrum sa nej vilket ledde till att jag testade crowdfunding genom Indigo för att finansiera det hela. Jag fick ihop en slant vilket gjorde att jag kunde köpa mig en egen kamera, och därpå spenderade jag 6 månader att lära mig fotografera själv. Efter detta körde vi igång och lyckades spela in hela filmen på två veckor.

”Den Gamle och Monstret” beskrivs av regissören själv som en blandning mellan monsterfilm och buskis.

- Det har aldrig gjorts en liknande film i Sverige förut. Alla karaktärer pratar värmländska och vi tror på att nå ut med filmen med internationell distribution direkt. Att försöka anpassa sig till den svenska filmbranschen har aldrig funnits på kartan. Vi har sinnessjukt många idéer till framtida långfilmsprojekt som vi vill och kan spela in i Värmland.

Large fde90fcc32c3917ffd00b363b0f91c8e dgom 1

Ola Paulakoski vill leva upp till sina egna förväntningar på filmen och göra en film som han själv vill se.

- Man kan ju inte leva upp till allas förväntningar då alla har så olika tycken och smak. Det viktiga för mig är att leva upp till mina egna förväntningar och skapa en film som jag själv vill se. Då kommer jag säkert att leverera något som också andra tycker är intressant och bra.

Storyn i ”Den Gamle och Monstret” utspelar sig i Värmland. Ren luft, kristallklart vatten och gröna skogar – en plats där människor är lyckliga. Långt ute i vildmarkerna lever Palle en ensam och surmulen eremit. Palle lever ett ensamt men ändå trivsamt och bra liv, tills en dag då allt förändras. Ett monster, en mystisk och blodtörstig best dyker upp och sprider skräck och död i staden. Det är nu upp till Palle att utrota denna blodtörstiga varelse innan den ödelagt staden och dess invånare för gott! 

2c2a5d1ab4a8e0288ed5965d4aa235fa dgom 4

Just nu jobbar man med postproduktionen till filmen och kommer att spela in ytterligare material under vintern och eventuellt under våren om så behövs.

- Det finns fortfarande några effekter som skall filmas nu under vintern och om vi inte hinner få det färdigt så kommer vi fortsätta filma lite i vår. I nuläget är det är svårt att säga när filmen blir klar men mitt mål är att få in den i klipprummet i februari. 

- En fördel med att jobba självständigt är att jag inte har en deadline satt av ett produktionsbolag. Jag färdigställer filmen när den känns tillräckligt bra helt enkelt,  säger Paulakoski.


Så vad är ert första intryck av ”Den gamle och monstret”? Kommentera nedan.
| 6 december 2014 22:00 |