Film

Skribent

Jonathan Enochsson

22 januari 2024 | 23:00

Svensk regissör tävlar om Guldbjörnen på Berlins filmfestival

Programmet till Berlins filmfestival är nu släppt och två av festivalens stora filmer är regisserade av svenskar.
Berlins filmfestival är världens största filmfestival, sett till antal besökare. Festivalens pris, guldbjörnen, är ett av de mest prestigefyllda europeiska priserna. Senast vi såg en svensk regissör vinna guldbjörnen var 2010, då Ruben Östlund vann för sin kortfilm "Händelser vid bank".
 
Nu finns det alltså en chans att vårt avlånga land plockar hem ännu en gyllene björn att sätta i troféhyllan. Denna gång är det Gustav Möller  ("Den skyldige") som kan plocka hem priset för den danska långfilmen "Vogter".
 
"Vogter" handlar om fängelsevakten Eva som upplever sitt livs svåraste kval, när en ung man från hennes förflutna läggs in på institutionen. Filmen, med Dar Salim och Sidse Babett Knudsen i rollistan, får världspremiär under festivalen i februari. Den är en av 20 tävlingsfilmer som presenterades idag, skriver Hollywood Reporter.
 
Utöver Möllers film, kommer den efterlängtade "Spaceman", med Adam Sandler i huvudrollen, som regisseras av Johan Renck att visas under festivalen. Rencks film tävlar inte om guldbjörnen, men Sveriges närvaro i det europeiska finrummet kommer att vara stark.
 
Moviezine kommer vara på plats och bevaka Berlins 74:e filmfestival som öppnar den 15:e februari.
| 22 januari 2024 23:00 |