Film

Skribent

Alexander Dunerfors

26 januari 2013 | 21:01

Svalt mottagande för "Jobs"

Ashton Kutcher får godkänt men Steve Jobs-biografin imponerar inte på kritikerna i Sundance.

Historien om Apple-grundaren och en av vår tids största entreprenörer har blivit film. I helgen visades "Jobs" för första gången upp för en kräsen publik på filmfestivalen i Sundance. Och på de första recensionerna låter det som att man hade väntat sig lite mer:

"En biografi över en stor man som är alldeles för medveten om sin storhet. "Jobs" berättar mycket om geniet Steve Jobs, men visar oss inte mycket som faktiskt bevisar det (...) Apple uppmanade folk att "think different", den här filmen följer inte rådet", skriver CinemaBlend.

Slashfilm tycker att Ashton Kutcher sköter sig bra, men klagar på manuset av debutanten Matt Whiteley:

"...filmen tvingar in alla betydelsefulla ögonblick, men bygger aldrig någon kontext runt dem. Det känns inte som att de betyder något (...) Apple-fans kommer att ha blandade känslor. Filmen är underhållande men anstränger sig för mycket."

Några som håller med om kritiken är Indiewire:

"Det är svårt att bry sig denna enkla översikt av Apples historia, när manuset misslyckas med att skapa intresse för människorna."

"Jobs" (som äntligen verkar ha nöjt sig med den mer självklara stavningen, istället för tidigare "jOBS") får svensk biopremiär i slutet av sommaren.

Lyckligtvis kommer det fler chanser att lära känna Steve Jobs, då Aaron Sorkin ("The Social Network") jobbar på en egen film om den framlidne uppfinnaren.

| 26 januari 2013 21:01 |