PODCAST

Skribent

Fabian Nordlander

24 augusti 2015 | 16:00

Supergirl är den mest mänskliga av DC:s hjältar

Supergirl är nästa DC­-hjälte som får en egen TV-­serie, men i denna fantastiska värld av superhjältar på alla plattformer, vad får henne att sticka ut?
Supergirl är nog inte DC:s mest kända hjälte, hon ses nog mer som ett skämt eller den där kusinen till Stålmannen. Men hon bär trots allt världens mest kända symbol på bröstet, S­-symbolen kändast strax efter det kristna korset nämligen. Men ändå är Supergirl en blek skugga bakom Superman. Hon har till och med haft en egen film, en film som kanske inte var så bra men som cementerade karaktärens symbolstatus.

Vad som är fascinerande med Supergirl är hennes mänsklighet. I en värld av gudar och monster är Supergirl en mänsklig ljus punkt i stjärnhimlen av mycket mörker. Supermans Clark Kent är en fantastisk karaktär, men nästan lite för fantastisk. Superman ska stå för det bästa i oss människor, han ska vara idealet. De moraliska frågorna och dilemman han ska ta beslut om ska vara det absolut bästa, där vi fegar ut eller gör fel gör han rätt. Superman är en ledstjärna. Men Supergirl är inte detta, hon bad aldrig om att vara detta. Hon landar på jorden som tonåring och får sina krafter där och då, hon är inte uppvuxen med alla dessa krafter som sin kusin. Hon tar på sig manteln för att hon måste, för att hennes krafter ger henne ett ansvar. Men saken är att hon fortfarande är en tonåring. Hon är arg, förvirrad, identitetssökande och vilsen. Hon är som vilken tonåring som helst, fast med fantastiska krafter hon måste lära sig hantera. Det är vad som gör henne speciell, unik och mer tilltalande. Superman är svår att relatera till men Supergirl är den som vi kan förstå.

Supergirl är en fantastiskt tilltalande karaktär som verkligen förtjänar en TV­-serie som kan utforska dessa teman. Hon är en karaktär i ständig utveckling som kan visa det i TV-­rutan i flera säsonger. Därför kommer jag titta i alla fall.

I veckans avsnitt av podcasten “Nörden & Jag” snackar vi om just Supergirl, vi ger en grundkurs om karaktären. Hennes serietidningsbakgrund där hon först var ett resultat av Jimmy Olsens fantasi och en indianrelik. Vi snackar hennes utveckling i serierna, från att vara en sidekick med hunden Krypto, till sin alldeles egna karaktär som älskas av så många. Till slut går vi in på hennes solofilm från 1984, en film som är så dålig att du knappt kan höra om den.

Tro oss, vi utmanar er!

Lyssna i separat fönster härFinns även på iTunes!
| 24 augusti 2015 16:00 |