Spel

Skribent

MovieZine

21 augusti 2023 | 19:00

Rösten bakom Super Mario går i pension

Charles Martinet, känd för att ha gjort rösten till den svampätande rörmokare vi alla känner och älskar, kommer nu att lägga den röda kepsen på hyllan.
Ända sedan Super Mario 64, som gavs ut i den engelskspråkiga världen 1997, så har Charles Martinets röst varit förknippad med Nintendos hjältemodige rörmokare Mario. Oavsett om det varit i “Super Mario Bros”, “Mario Kart” eller “Super Smash Bros” så har det varit Charles Martinet som levererat Marios “Yahoo!” och “It’s-a-me, Mario!”
 
Men nu drar sig Martinet, 67, tillbaka från sin ikoniska roll, enligt ett pressmeddelande från Nintendo. 
 
 
Det här innebär dock inte att Charles Martinet inte längre vill ha med Mario att göra. Tvärtom: han har fått det hedervärda jobbet som Mario-ambassadör. Exakt vad det innebär är något oklart, men Nintendo utlovar att han kommer att resa runt och interagera med Mario-fans världen över. 
 
Att Charles Martinets tid som Mario börjat gå mot sitt slut kanske vissa redan misstänkte, då han inte gjorde karaktärens röst i “Super Mario Bros. Filmen”, som blivit en av årets största biosuccéer. Istället var det Marvel-stjärnan Chris Pratt som gjorde rollen, vilket fick minst sagt blandad respons.
 
 
Charles Martinet har inte heller bara gjort rollen som Mario, utan han har även rösten till brorsan Luigi, samt de mer antagonistiska Wario och Waluigi. Andra röstroller inkluderar bland annat Sagan om Ringen-dvärgen Gimli i spelet “The Lord of the Rings: The Third Age”. 
 
Vem (om någon) som kommer att efterträda Martinet i Mario-spelen är ännu inte klart (förmodligen blir det inte Chris Pratt). Men Nintendo låter i alla fall hälsa att alla fans av Martinet kan se fram emot ett videomeddelande från honom och Marios skapare Shigeru Miyamoto inom en snar framtid.
 
Alexander Svensson
| 21 augusti 2023 19:00 |