Film

Skribent

Thomas Linnaeus

5 april 2023 | 21:55

Nintendo avslöjar - det här är varför förra “Super Mario Bros”-filmen floppade

Skaparen bakom Mario, Shigeru Miyamoto, har uttalat sig om Nintendos tidigare försök att göra film inför premiären av nya “Super Mario Bros. Filmen".
I samband med premiären av “Super Mario Bros. Filmen” har den legendariska skaparen av Mario, Shigeru Miyamoto uttalat sig i en intervju med Variety, om förra gången Nintendo försökte göra film om den italienska rörmokaren.
 
Året var 1993, och månaden innan “Jurassic Park” skakade om hela biovärlden hade första filmatiseringen “Super Mario Bros.” släppts. I huvudrollerna har vi Bob Hoskins som Mario och John Leguizamo som Luigi.
 
Meteoriten som hade kål på dinosaurierna har i denna film istället skapat två olika dimensioner. Dels vår egna, men också en där dinosaurierna styr staden Dinohattan. Ja, redan här skiljer sig filmen rejält från spelen. Dennis Hopper spelar King Koopa, och här vill han sammanslå de två dimensionerna och ta över hela världen.
 
Tyvärr mottogs filmen inte väl av varken fans eller kritiker, och blev dessutom en kommersiell flopp. Miyamoto vill själv inte nämna filmen vid namn, men berättar ändå ospecificerat om just misslyckanden:
 
- Vi var rädda på grund av tidigare misslyckanden med projekt som varit baserade på våra varumärken. Just för att det funnits en licens och en distans mellan de ursprungliga skaparna, och skaparna av filmerna. Fansen blir upprörda och arga, eftersom produktionsbolagen inte gjort en rättvis tolkning av grundmaterialet. Vi ville verkligen undvika ett sådant bakslag, säger Miyamoto.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Dennis Hopper, som King Koopa i "Super Mario Bros".
 
Det låter alltså som att Miyamoto själv tror att det beror på bristande dialog mellan de olika parterna. Chefen för Illumination (som ligger bakom “Super Mario Bros. Filmen”), Chris Meledandri understryker att en diskussion om den tidigare filmen knappt varit på tapeten under hela produktionen:
 
- Om vi ens pratade fem minuter om den tidigare “Mario”-filmen under de senaste åtta åren, så är det en överdrift. Det vi var intresserade av var att bygga ett partnerskap som var raka motsatsen till hur det var på 90-talet. Eller faktiskt, raka motsatsen till hur ett partnerskap mellan ett japansk företag och en amerikansk studio ser ut idag.
 
Men är “Super Mario Bros. Filmen” en bra filmatisering av det klassiska TV-spelet? På MovieZine skrev recensenten Lucas Mass “personligen, för en film som så gärna vill underhålla så gjorde den mig mest bara irriterad och uttråkad” och gav filmen 2 av 5. Det låter alltså som att Nintendo kanske ännu en gång misslyckats att göra film av Mario.
 
Går det att göra film av Super Mario?
| 5 april 2023 21:55 |