Film

Skribent

Mats Karlsson

21 november 2017 | 20:00

Succén uteblev för "Justice League"

Efter en mindre lyckad box office-helg ser det mörkt ut för DC-filmen.
Warner Bros och DC Comics hade hoppats på en riktigt glad överraskning när "Justice League" äntrade biograferna i förra veckan, men resultatet blev nedslående för de inblandade. Filmen riskerar till och med att gå med förlust.
 
I september förutspådde box office-analytikerna att "Justice League" skulle öppna runt 150 miljoner dollar i USA, men ju närmare öppningshelgen kom desto mer sjönk siffran. När resultatet väl var inne visade det sig att det blev inte bättre än 93.8 miljoner dollar på hemmaplan. Det gick dock bättre i restan av världen, där filmen har inkasserat 185 miljoner. Här hemma i Sverige fick "Justice League" nöja sig med en andraplats på biotoppen.
 
För att ge lite perspektiv till filmens öppningshelg är det den sämsta öppningen av alla filmer i den så kallade DC Comics Extended Unverse-gruppen, där "Batman v Superman: Dawn of Justice" har haft bästa öppningen i USA, 166 miljoner dollar.
 
Finanstidningen Forbes har idag publicerat en artikel där de varnar för att "Justice League" kan råka ut för en förlust uppemot 50-100 miljoner dollar.
 
Även om de totala intänkterna för "Justice League" hittills, 285 miljoner dollar, är mycket pengar räcker det inte långt. Enligt Forbes har filmen en produktionskostnad på 300 miljoner dollar och en marknadsföringskostnad på 150 miljoner. För att filmen ska överhuvudtaget gå med plus krävs intäkter runt 700-750 miljoner dollar.
 
Är det förvånande att "Justice League" inte har presterat bättre på biograferna?
| 21 november 2017 20:00 |