Film

Skribent

Alexander Svensson

20 april 2024 | 11:00

Streamingtips: Upplev hisnande racingscener när "Gran Turismo" sladdar in på Viaplay

Neil Blomkamp står för regin när spel och verklighet blandas i en underhållande racingfilm.
Att filmatisera “Gran Turismo” av alla saker kändes på förhand som en rätt märklig idé. Spelen är i första, andra och tredje hand fokuserade på racing, och har inte mycket till berättelse att adaptera. Men när det visade sig att regissören Neil Blomkamp tänkte fokusera på den roll spelet spelat för verkliga racingförare så klarnade allt.
 
I “Gran Turismo” får vi följa Jann Mardenborough, en ung kille som trots föräldrarnas förtvivlan helst spenderar all sin lediga tid med att spela “Gran Turismo” på sitt rum. När en PR-gubbe på Nissan helt plötsligt får den ljusa idén att använda “Gran Turismo”-spel som rekryteringsverktyg för nya racingförare ser Jann sin chans att få livet han alltid drömt om, men att gå från en TV-skärm till en faktisk racingbil visar sig vara svårare än han tänkt.
 
David Harbour är en av filmens stora höjdpunkter.
 
Det fantastiska i dramat är att det hela är baserat på verkliga händelser - att ta skickliga "Gran Turismo"-spelare och göra dem till riktiga racingförare var en galen idé som man faktiskt utförde, med framgång. Jann Mardenborough är bara en av ett flertal faktiska racingförare som började sin karriär med en händerna runt en Xbox-kontroll istället för en ratt. 
 
Som film så kanske "Gran Turismo" inte revolutionerar racinggenren, utan vi får följa vår konventionella underdog genom hans diverse mot- och medgångar på hyfsat förutsägbart manér. Det som lyfter filmen är Blomkamps regi, särskilt under racingscenerna, och starka rollprestationer från framförallt David Harbour (som den avdankade racerföraren Jack Salter) och Djimon Hounsou (som Janns bekymrade men kärleksfulle far). I övriga roller syns bland andra Archie Madekwe ("Saltburn"), Josha Stradowski ("The Wheel of Time") och Orlando Bloom, och även de står för stabila insatser.
 
“Gran Turismo” är en välgjord och actionfylld idrottsfilm, och därmed perfekt helgunderhållning, och nu finns den att streama på Viaplay.
 
 
| 20 april 2024 11:00 |