Film

Skribent

MovieZine

19 september 2020 | 08:50

Streamingtips: Lär känna Ruth Bader Ginsburg genom filmerna

Oscarsnominerade dokumentären ”RBG” och biografin ”En kvinna bland män” presenterar två olika sidor av den ikoniska domaren.
Ruth Bader Ginsburg har dött i cancer vid 87 års ålder. Ginsburgs karriär som jurist, en förkämpe för kvinnors rättigheter och så småningom domare i Högsta domstolen i USA har gjort henne till en feministikon.
 
På senare år blev hon något av ett meme-fenomen i sociala medier, och "Notorious RBG" hittade en helt ny fanskara bland den yngre generationen. Hur det gick till skildras i dokumentären ”RBG” från 2018.

”Det behövs inget intresse för amerikansk lagstiftning för att uppskatta ”RBG”, bara en nyfikenhet på en av vår tids kanske mest introverta revolutionärer”, skriver Katarina Emgård i sin recension på MovieZine.
 
”Jag förstår varför unga kvinnor tatuerar hennes ansikte på armen, att hon blivit en populär förebild bland studenter. Ginsburg är inte den som står på barrikaderna, men genom enträget arbete och ett mål i taget har hon lyckats förändra livssituationen för flertalet kvinnor i USA.”

Den dubbelt Oscarsnominerade filmen finns att hyra på SF Anytime, iTunes och Triart.
 
 
År 2018 kom inte mindre än två filmer som hedrar Ginsburg och hennes outtröttliga arbete och passion. Vi rekommenderar också "En kvinna bland män", en biopic med Felicity Jones i huvudrollen. Mimi Leders varma drama låter oss träffa Ruth i hennes unga år, när hon tar de första stegen in på juristlinjen och så småningom börjar kämpa för jämlikhet i de amerikanska rättegångssalarna.

"Ett tidsdokument om betydande händelser inte så långt bak i tiden och samtidigt en historia om en kvinna som förändrade världen för oss andra som kommer efter henne", skriver Jonna Vanhatalo om filmen.

"En kvinna bland män" går att streama på Viaplay. Filmen finns också att hyra på SF Anytime och iTunes.
| 19 september 2020 08:50 |