Film

Skribent

Alexander Kardelo

31 juli 2020 | 14:00

Streamingtips: ”Hearts of Darkness” finns nu på MUBI

Dokumentären om Francis Ford Coppola och den mardrömslika inspelningen av ”Apocalypse Now” är ett måste för alla filmfantaster.
Våren 1976 drog Francis Ford Coppola med hela familjen till Filippinerna för inspelningen av sin nya film. ”Gudfadern”-regissören påbörjade en storslagen skildring av Vietnamkriget, löst baserad på Joseph Conrads klassiska roman ”Mörkrets hjärta”. För att hustrun Eleanor Coppola inte skulle bli alldeles uttråkad satte han en filmkamera i hennes händer, och bad henne att dokumentera allt som sker bakom kulisserna.

Men den planerade inspelningen på fyra månader blev till en mardröm på 15 månader, kantad av hundratals problem och utmaningar varje dag.
 
Large 6d94067fa4068a5a0a7981c593912369 hearts 1200 1200 675 675 crop 000000
 

En ökänt kaosartad inspelning

 
Kaoset började redan första veckan, när huvudrollsinnehavaren Harvey Keitel behövde bytas ut. Coppola och hans klippare såg på det inspelade materialet och kände att han inte passade för rollen som kapten Willard. Och så fortsatte det - med helikoptrar som aldrig dök upp, med en Marlon Brando som trilskades, med Martin Sheens plötsliga hjärtattack... och ett filmmanus som saknade ett vettigt slut.

Eleanor Coppolas videodagbok var tänkt att användas av pr-teamet, men blev istället till en unik inblick bakom kulisserna på en av tidernas mest omskrivna filmproduktioner.

Inför sin hustru, ibland ovetande om att hon spelar in varje ord, kunde Francis vara fullkomligt öppen och ärlig med sina farhågor. "Det här kommer bli tidernas sämsta film", upprepar han ofta. Men likt en tapper soldat kämpade han till slutet och vägrade ge upp, även när budgeten sköt i höjden och han själv fick investera miljoner dollar.
 
 

Unikt bonusmaterial till en unik filmklassiker

 
Med facit i hand blev "Apocalypse Now" en stor biosuccé, som vann Oscars, Guldpalmen och kritikernas eviga kärlek. En milstolpe i filmhistorien och en av de bästa filmerna om krigets vanvett som någonsin har gjorts.

Dokumentären "Hearts of Darkness" (även känd som "En filmares vånda: Coppolas Apocalypse") släpptes år 1991 och erbjuder alla oss filmfantaster fascinerande bonusmaterial, långt ifrån de entusiastiska intervjuer vi vanligtvis får se på bluray-skivorna. 
 
Coppolas odyssé ("idiotyssé" som han säger) speglar på ett nästan poetiskt sätt karaktärernas resa, den långa och påfrestande vägen genom djungeln som kan få vem som helst att bli knäpp. Osminkat, uppriktigt och mycket underhållande om en filmskapare som själv nästan drevs till galenskap. 
 
"Hearts of Darkness" finns just nu att se på streamingtjänsten MUBI. Använd MovieZines kampanjlänk och testa MUBI gratis i 30 dagar här...
| 31 juli 2020 14:00 |