Film

Skribent

Josefine Krischausky

15 februari 2021 | 12:30

Streamingtips: “Framing Britney Spears” - ett kändisporträtt som upprör

I den New York Times-producerade dokumentären, som är en känsloväckande ögonöppnare, utreds den omtalade Britney Spears-situationen, samtidigt som man blickar tillbaka på hennes karriär ur nya perspektiv.
Vi har alla har utan tvekan hört Britney Spears berömda pophits ett antal gånger i våra liv, och känner säkert till en eller annan händelse i hennes karriär. Men frågan är om du haft någon koll på vad som egentligen pågått bakom kulisserna? Det hade iallafall inte jag själv, och dokumentären “Framing Britney Spears” ger en såväl intresseväckande som upprörande inblick i stjärnans karriär, samt är en ordentlig ögonöppnare för de orättvisor som kommer med ett kvinnligt kändisskap.

Filmen öppnas på ett minst sagt modernt sätt, med videos hämtade direkt från TikTok. Dessa introducerar oss till den aktivistiska rörelsen #FreeBritney, och vi ser även bilder från demonstrationer från förra året. Men vad ska Britney frias ifrån, undrar kanske den som inte är så insatt? Jo, sedan 12 år tillbaka har hennes pappa James Spears kontroll över alla hennes tillgångar genom ett förmyndarskap, vilket har lett till protester från fans.

Så då har vi nästa fråga: hur hamnade vi här? Filmen ger oss svar genom arbetar sig igenom hela Britneys karriär och liv, fram till dagens situation. Vi börjar redan under barndomen, och rör oss genom tonåren där karriären blommade ut ordentligt, en tid under vilken pappan intressant nog inte verkar ha närvarat mycket alls.

I takt med detta blir också rubrikerna fler, och paparazzifotograferna allt mer påfrestande. Alla vill åt Britneys privatliv, men inte tycks hon få chansen att faktiskt visa sig själv på det sätt hon vill, utan allt hon gör tycks vändas emot henne. Att framförallt kvinnliga kändisar sätts under ett mikroskop – där såväl deras utseende som agerande ständigt granskas med kritiska ögon – är inte okänt, men här det blir det extra tydligt hur skadligt det kan vara. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
På senaste tiden har vi kunnat se flera nya dokumentärer om samtida popstjärnor hos streamingtjänsterna. Syftet tycks ofta vara att skildra den aktuella personen på ett nytt, mer rättvist sätt än vad som gjorts tidigare, sett till exempelvis fjolårets Taylor Swift-dokumentär “Miss Americana”. 

Och visst gör man det tydligt även här att Britney, under hela sin karriär, inte har behandlats särskilt rättvist alls i medievärlden. Man himlar nästan sönder med ögonen redan när vi får se en äldre, manlig programledare fråga en Britney i tioårsåldern varför hon inte har en pojkvän än. Att se den bevakning som sedan följer henne under åren, och bara tycks bli värre och värre, är något som får en att ifrågasätta moralen hos en himla många människor. 

Något som dock skiljer sig i “Framing Britney Spears” fall är att huvudpersonen själv inte medverkar i produktionen på något annat sätt än via arkivmaterial, och enligt filmskaparna är det oklart om hon ens är medveten om att filmen gjorts. Vi hör istället hela berättelsen från personer som på olika sätt har varit nära henne under karriären, från assistenter och bakgrundsdansare till fans och journalister.

Och historien som berättas har ännu inte fått ett slut – förhandlingarna kring ärendet pågår ännu i rättssalen. Så visst hade man kunnat vänta och göra en ännu mer omfattande film när det hela är över (vilket vi kan hoppas händer snart). Men det blir också tydligt varför detta görs nu och inte senare. Dels känns det som ett rop på hjälp, och dels som ett bevis på att vi inte längre kan blunda för de problematiska ting som skildras.
 
 
Filmen får en att hoppas att Britney någon gång i framtiden blir den som faktiskt får berätta sin egen historia, men under tiden är “Framing Britney Spears” ett streamingtips för både den mer eller mindre insatta. 

“Framing Britney Spears” finns tillgänglig på C more och TV4 Play.
| 15 februari 2021 12:30 |