Serie

Skribent

Alexander Kardelo

6 augusti 2020 | 15:00

Streamingtips: Du bestämmer hur "Kimmy Schmidt" ska sluta

Komediserien "Unbreakable Kimmy Schmidt" är tillbaka med ett interaktivt specialavsnitt.
I fyra säsonger har vi fått njuta av den vimsiga Kimmy Schmidts sällskap. En av Netflix charmigaste komediserier lades tyvärr ned häromåret, och de sista avsnitten sändes i början av 2019.

Men det är aldrig för sent för nya upptåg. För Kimmy Schmidt har hittat sig en karl, en brittisk kunglighet att gifta sig med (spelad av Daniel Radcliffe), och behöver din hjälp att hinna i tid till bröllopet.

"Unbreakable Kimmy Schmidt: Kimmy vs the Reverend" är inte så mycket en farväl-film som ett interaktivt specialavsnitt, en ny chans för Netflix att leka med "välj-ditt-egna-äventyr"-genren. Precis som i "Black Mirror: Bandersnatch" gäller det alltså att vara snabb på fjärrkontrollen och guida Kimmy i hennes hektiska vardag.
 
Hångla upp Harry Potter eller planera bröllop? Du kan aldrig gissa vad som hände sen...
 
 
Har då Netflix lärt sig något av "Bandersnatch"? Nja, oklart. Här hittar vi samma slags meta-skämt, som till exempel en gammal bok där huvudpersonen själv kan göra olika val och få fram olika slut. Flera val är betydelselösa och leder bara till en rolig cut-scene - ska Titus gå till gymet, eller fuska och lata sig? Andra val resulterar i ett abrupt slut, och uppmanar dig att gå tillbaks och ta en annan väg.

Vulture har en guide till filmens 10+ olika slut för den som är nyfiken. I en artikel med Hollywood Reporter får vi veta att målet är att hitta slutet som visar texten "You win". Då har alltså Kimmy och Frederick fått till det perfekta bröllopet, och allt slutar gott även för hennes vänner.

Den oinsatte har kanske inte mycket att hämta här, men för oss Kimmy Schmidt-fans är det ett glatt återseende i ett lekfullt format. Humorn är lika fånig, absurd och oemotståndlig som alltid. Filmen är en bonuskaramell att suga på längre än vad ett vanligt avsnitt varar. Det går att uppehålla sig hela kvällen med att gå tillbaks och testa nya vägar, för man vill ju inte missa en sekund med Kimmy, Titus, Jackie och resten av gänget.
 
 
"Unbreakable Kimmy Schmidt: Kimmy vs the Reverend" streamar nu äntligen - efter några månaders corona-försening - på Netflix.
| 6 augusti 2020 15:00 |