Serie

Skribent

Fredrik Adolvsson

3 januari 2024 | 12:30

Nu på Disney+: Efterlängtad kriminalare med en modern och spännande tvist

Tom Rob Smith, som låg bakom andra säsongen av "American Crime Story", är här tillbaka med en kriminalare med en mer modern tvist.
Det är konstigt ändå, hur vi en värld med allt snabbare och effektivare tillgång till media, där amerikanska storfilmer ofta har biopremiär i Europa före sitt hemland, ändå kan få vänta många månader på laglig tillgång till en ynka tv-serie.
 
"Class of '09" är en av de där serierna, en miniserie som hade premär i USA i maj förra året, och som äntligen hittat hit. Den utspelar sig under tre olika tidsperioder - dåtid (titelns 2009), nutid och ungefär tio år in i framtiden. Vi får följa några FBI-agenter som återförenas efter en gemensam väns död, samtidigt som serien fokuserar på hur det amerikanska rättssysstemt förändras i spåren av det ökade användandet av AI.
 
Serien är skapad av Tom Rob Smith, som gjorde andra säsongen av "American Crime Story", den där mordet på Gianni Versace skildrades.
 
Mottagandet av hans senaste serie har varit lite blandat. På Rotten Tomates har  "Class of '09" ljumma 59% hos kritikerna och något bättre 67% hos publiken, och mottagandet sammanfattas med att serien "klarar sig tack vare imponerande skådespelare och en spännande struktur, men ett blodfattigt utförande gör att denna serie är långt ifrån att bli bäst i klassen."
 
Och skådespelandet är värt att prata mer om. Med Kate Mara ("House of Cards", "The Martian") och Brian Tyree Henry ("Atlanta", If Beale Street Could Talk") i ett par av huvudrollerna tycker jag det finns all anledning att ge serien ett chans, de brukar kunna leverera, och trailern (som du kan se här nedan) lovar mer än tillräckligt gott.
 
"Class of '09" har svensk premiär på Disney-+ idag.
 
 
| 3 januari 2024 12:30 |