Stor guide

Skribent

Jonatan Blomberg

3 juli 2021 | 15:00

Streamingkriget: Vilken streamingtjänst passar dig bäst 2021?

MovieZine listar fördelarna och nackdelarna med de 9 största streamingtjänsterna i Sverige - för att göra det lättare att välja rätt i streaming-djungeln.
Artikeln innehåller sponsrade länkar.
 
För varje månad som går så släpps det allt fler nya och påkostade tv-serier och filmer, från en allt större skara streamingtjänster. Men med tanke på att de allra flesta fortfarande bara vill betala för någon enstaka streamingtjänst i taget, så börjar det bli allt svårare att veta vilken som passar en bäst - och ger mest valuta för pengarna.
 
Vi har därför radat upp de 9 största streamingtjänsterna för film och tv-serier, som finns tillgängliga i Sverige och kostar pengar. För att du på ett så enkelt sätt som möjligt ska kunna få svar på vilken streamingtjänst som passar just dig bäst 2021.
 
SVT Play (som om man ska vara petig visserligen finansieras via skatten vi betalar) och YouTube (som har en betalversion för att slippa reklam) finns däremot inte med på listan nedan.
 

Netflix: "Ett enormt brett innehåll, men kvaliteten varierar"

 
"Stranger Things" blev en av Netflix första oväntade succéer att ta över världen.
 
Pris: Från 89 kr/mån. 159 kr/månad för att fyra enheter ska kunna användas samtidigt - och för att få ta del av 4K och Dolby Atmos.
 
Fördelar: Titta offline. Stöd för 4K och Dolby Atmos. Ju mer du tittar, desto mer lär sig Netflix algoritmer att föreslå nya filmer och serier som passar dig. Fylls varje vecka på med mängder av nytt innehåll. Största bredden av innehåll, med allt från stand-up, anime, reality-serier och dokumentärer till "vanliga" filmer och serier. Väldigt mycket filmer och serier även för barn.
 
Nackdelar: Dyr i jämförelse med de flesta konkurrenterna, särskilt om du vill komma åt 4K och Dolby Atmos. Erbjuder ingen gratis provperiod av tjänsten innan köp. Väldigt stor variation i kvalitet på produktionerna gör att det ofta känns som att kvantitet går före kvalitet.
 
Passar för: Allätaren, bingetittaren, barnfamiljen och den som vill hålla koll på det senaste och mest populära.
 
Som den största och mest populära streamingtjänsten världen över, så blir många av Netflix nya tv-serier och filmer snabbt oerhört populära. Den som vill hänga med i det senaste och hetaste kommer med andra ord inte klara sig utan Netflix. Till skillnad från de flesta andra streamingtjänsterna på marknaden så släpper Netflix nästan alltid alla nya avsnitt till nya säsonger, vilket gör det perfekt för alla som älskar att plöja en hel säsong på en gång. 
 

Disney+: "Bästa streamingtjänsten för barnfamiljer"

 
Genom "The Mandalorian" har Disney+ lyckats väcka hoppet för Star Wars igen.
 
Pris: 89 kr/månad eller 890 kr/år. Beställ på disneyplus.com.
 
Fördelar: Titta offline. Stöd för 4K och Dolby Atmos. Bäst av alla streamingtjänster för barnfamiljer. Det officiella hemmet för alla Marvels och Star Wars kommande produktioner. National Geographic. Star för vuxna. 
 
Nackdelar: Onödigt svårt att söka fram titlar, för att få fram "Räddningspatrullen" behöver du exempelvis kunna det engelska namnet ("Chip'N Dale: Rescue Rangers") på serien. Har inte hunnit få ut så många nya större produktioner ännu. Även med Star-utbudet "för vuxna" så verkar den som föredrar ultravåld, blod och naket i sina filmer och tv-serier få fortsätta leta sig till konkurrenterna Netflix, Amazon Prime Video och HBO Nordic.
 
Passar för: Barnfamiljer, Marvel och Star Wars-fans, allätare och både den som vill hålla koll på det senaste och mest populära samt dyka ned i gamla film och tv-klassiker.
 
Streamingtjänsten som samlar Disney-klassiker, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic och utbud från ABC, gamla FOX och FX på ett ställe har av förklarliga skäl snabbt blivit oerhört populär. Med över 100 miljoner prenumeranter på mindre än två år så fortsätter Disney att storsatsa på sin nya streamingtjänst. 
 

HBO Nordic: "Många av världens bästa tv-serier"

 
Under nästan ett årtionde var HBO:s "Game of Thrones" en av världens mest populära tv-serier.
 
Pris: 109 kr/månad.
 
Fördelar: Titta offline. Inkluderar många av världens bästa och mest hyllade tv-serier. Bra utbud för barnfamiljer.
 
Nackdelar: Inget stöd för 4K eller Dolby Atmos. Sämre utbud av nyare långfilmer.
 
Passar för: Alla som älskar välgjorda tv-serier och barnfamiljen.
 
HBO har producerat många av världens mest hyllade och populära tv-serier genom åren - och i stort sett alla finns att njuta av hos HBO Nordic. Ingen enskild distributör har vunnit lika många priser som HBO, vilket är varför företaget har kommit att bli synonym med högsta möjliga kvalitet. Tyvärr var det länge sedan streamingtjänsten fick någon större uppdatering och därav saknas fortfarande stöd för både 4K och Dolby Atmos. 
 
HBO Max har inte lanserats i Sverige ännu, men sägs vara påväg hit någon gång under andra halvan av 2021. Den amerikanska versionen av den tjänsten har stöd för 4K, Dolby Atmos och har ett avsevärt bättre utbud av nyare långfilmer... vi får hoppas att dessa delar följer med när tjänsten lanseras även här.
 

Amazon Prime Video: "Extremt prisvärd"

 
"The Boys" blev en av Amazon Prime Videos första riktigt stora succéer.
 
Pris: 65 kr/månad. Testa gratis i 30 dagar innan köp.
 
Fördelar: Extremt prisvärd. Titta offline. Stöd 4K och Dolby Atmos. Satsar väldigt mycket pengar på sina egna originalproduktioner. X-Ray, en inbyggd funktion som du kommer om uppspelningen pausas, är direkt länkad med IMDb (som också ägs av Amazon) och låter dig se namnet på alla skådespelare i bild samt vilken musik som spelas.
 
Nackdelar: Dåligt utbud för barnfamiljer. Saknar fortfarande svensk text på många titlar.
 
Passar för: Prispressaren med höga krav, alla som gillar påkostade nya tv-serier, samt den som vill se ikapp välgjorda och hyllade men lite äldre tv-serier och filmer (som inte är gjorda av HBO).
 
Det är sannolikt bara en tidsfråga innan Amazon Prime Video höjer priset här i Sverige, men fram tills nyligen har streamingtjänsten haft väldigt lite fokus på den svenska marknaden. Vilket är en av anledningarna att det fortfarande saknas svensk undertext på flera titlar och att väldigt mycket av den lilla avdelningen för barnfamiljer saknar svenskt tal. Men med tanke på hur mycket pengar Amazon öser över sina kommande produktioner (deras "Sagan om Ringen"-serie kommer exempelvis bli den dyraste tv-serien någonsin) så kommer sannolikt allt fler få upp ögonen för tjänsten även här i Sverige inom kort.
 

Viaplay: "Satsar på egna nordiska tv-serier"

 
"Älska mig" är en av de bästa svenska tv-serierna på väldigt länge.
 
Pris: Från 129 kr/månad. Testa Viaplay gratis i två veckor innan köp. 
 
Fördelar: Titta offline. Stöd för 4K och Dolby Atmos. Tv-kanaler går att se live i appen. Finns dyrare abonnemang som även inkluderar populära sporträttigheter. Stort utbud av underhållning för barn. Satsar på att skapa egna nordiska tv-serier och filmer, som även ska fungera internationellt. 
 
Nackdelar: 4K och Dolby Atmos gäller i nuläget enbart viss live-sport. Många av streamingtjänstens internationella tv-serier finns även på andra ställen och saknar ofta en eller flera säsonger.
 
Passar för: Mainstream-tittaren, barnfamiljen och den sportintresserade. Alla som gillar tv-program från Viasat-kanalerna.
 
Viaplay är utan tvekan den svenska streamingtjänst som har kommit längst med att få till "den bästa svenska motsvarigheten till Netflix". Streamingtjänsten satsar även en hel del på egna originalserier och lyckas då och då få till riktigt välgjorda produktioner. För den sportintresserade går det att lägga till en slant för att exempelvis kunna följa Premier League, NHL och NFL live.
 

C More: "Bäst på svenska tv-serier och filmer"

 
Om du är sugen på "Jägarna" och mestadels svenska produktioner, så är valet enkelt.
 
Pris: Från 139 kr/mån. Läs mer och beställ på cmore.se...
 
Fördelar: Titta offline. Stöd för 4K och Dolby Atmos. Bra utbud av svenska tv-serier och filmer. TV4-gruppens tv-kanaler ingår. Finns dyrare abonnemang som även inkluderar populära sporträttigheter. Mängder av internationell reality-tv från hayu. Bra utbud för barnfamiljer.
 
Nackdelar: 4K och Dolby Atmos gäller enbart vissa utvalda sportevent. Har ett sämre utbud av exklusiva filmer och serier på engelska.
 
Passar för: Den som föredrar svenska produktioner, reality-nördar, barnfamiljen och den sportintresserade.
 
C More är det tveklöst bästa alternativet för alla som föredrar att titta på välgjorda svenska tv-serier och filmer. På senare tid har man även breddat sig genom att realitytjänsten Hayus utbud finns tillgängligt inne i streamingtjänsten. Barnfamiljer kan ta del av SF Kids-utbud, med gamla Astrid Lindgren-produktioner, Sunes Sommar och Lilla Jönssonligan. För den sportintresserade går det att lägga till en slant för att exempelvis kunna följa EM i fotboll, SHL, HockeyAllsvenskan, La Liga, Seria A och mängder av golf. 
 

Discovery+: "Störst på svenska realityserier och dokumentärer"

 
"Alla utom vi" hyllades som en av de bästa nya svenska serierna tidigare i år.
 
Pris: Från 79 kr/månad. Går att se utvalt innehåll gratis innan köp.
 
Fördelar: Största utbudet av svenska reality-serier och dokumentärer. Har börjat få till bättre svenska originalserier. Discovery Networks tv-kanaler (Kanal 5, Eurosport m.fl.) ingår mot högre kostnad. Finns dyrare abonnemang som även inkluderar populära sporträttigheter. 
 
Nackdelar: Saknar ett offline-läge. Inget stöd för 4K och Dolby Atmos. Väldigt dåligt utbud av internationella filmer och tv-serier. Dåligt utbud för barnfamiljer.
 
Passar för: Den som älskar reality-tv och dokumentärer samt sportintresserade.
 
Om du har en förkärlek till tv-program som "Wahlgrens värld", "Ullared" och allt som duon Filip och Fredrik har hittat på, så finns det inget bättre än Discovery+. Sedan namnbytet från Dplay har Discovery+ även börjat producera allt fler välgjorda egna svenska tv-serier, men i nuläget är det fortfarande framför allt reality-tv och olika dokumentärer som lockar mest här. För den sportintresserade går det att lägga till en slant för att exempelvis kunna följa hela Allsvenskan och Superettan, OS i Tokyo, ATP-touren och alla Grand Slam. 
 

Paramount+: "Kommer växa sig allt starkare"

 
"Yellowstone" är en av streamingtjänstens mest påkostade serier.
 
Pris: 69 kr/månad. Testa gratis i 7 dagar innan köp.
 
Fördelar: Titta offline. Kommer att få alla kommande Showtime-serier. Bra utbud för barnfamiljer.
 
Nackdelar: Saknar stöd för 4K och Dolby Atmos. Fortfarande ett förhållandevis blygsamt utbud av nyproducerade titlar. Har många av sina tidigare mer populära titlar spridda på andra streamingtjänster eftersom tjänsten fortfarande är såpass nylanserad.
 
Passar för: Prispressade allätare, barnfamiljer och den som gillar välgjorda men lite äldre tv-serier och filmer.
 
Listans mest nylanserade streamingtjänst har satt ett pris som stämmer väl överens med vad man får. Lite av varje, men av mestadels hög kvalitet. Paramount+ har däremot en ljus framtid som hem åt ViacomCBS alla kommande originalproduktioner och kommer på sikt garanterat att växa sig allt starkare - och då kan vi nog även förvänta oss en höjning i pris. Med ett utbud från Nickelodeon och Nick Jr. för barnfamiljer, massa gamla godingar till långfilmer och alla Showtimes kommande originalserier så får man däremot redan nu valuta för pengarna.
 

Apple TV+: "Få titlar men hög kvalitet"

 
"Ted Lasso" är en av den lilla streamingtjänstens mest hyllade serier.
 
Pris: 59 kr/månad. Testa Apple TV+ gratis i 7 dagar innan köp. 
 
Fördelar: Titta offline. Stöd för 4K och Dolby Atmos. Billigaste streamingtjänsten på listan. 1 år gratis vid köp av en ny iPhone, iPad, Apple TV eller Mac. Extremt hög kvalitet på samtliga titlar. Smidig app som även samlar de flesta konkurrenternas utbud på samma ställe.
 
Nackdelar: Ett väldigt begränsat utbud. Krångligt att ta del av om du inte är Apple-kund.
 
Passar för: Nästan alla Apple-kunder (som i många fall kan ta del av tjänsten gratis i 1 år utan att veta om det), finsmakaren som är ute efter hög kvalitet och tv-serier eller filmer med de största namnen.
 
Apple har valt att gå en egen väg med sin streamingtjänst. Till skillnad från alla andra så har man inte valt att köpa in en större katalog av gamla filmer och serier, utan tjänsten består enbart av originalproduktioner. Med tanke på att företaget trots allt är ett av världens rikaste, så verkar man helt enkelt ha råd med att "skynda långsamt". Det är möjligtvis fortfarande inte värt att prenumerera på Apple TV+ över en längre tid... men i förhållande till hur hög lägstanivå man har på alla sina produktioner, så är det utan tvekan värt att betala några månader och plöja samtliga filmer och serier i den.
 
Vilka streamingtjänster betalar du för idag? Kommer du att testa någon ny inom kort? Kommentera gärna nedan med dina favoriter!
| 3 juli 2021 15:00 |