Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

17 november 2019 | 20:20

Streamingkriget: Kan Quibi bli den mest populära streamingtjänsten?

Vi förklarar allt du behöver veta om den nya streamingtjänsten som spenderar över en miljard dollar på projekten som ska revolutionera streaming-branschen.
Det har knappast undgått någon att streamingtjänsterna blir allt fler och satsar mer pengar än någonsin förr på film och kanske framför allt tv-serier. Bara nu i november har Apple TV+ och Disney+ (Europa får dock vänta tills i mars) slagit sig in på marknaden som i nuläget har Netflix i täten med sina drygt 150 miljoner prenumeranter.
 
Nästa år släpps även storsatsningarna HBO Max, Peacock och med tanke på att Viacom och CBS nyligen slogs samman så lurar nog en tjänst som samlar ihop Paramount, Showtime och CBS All Access i en egen tjänst snart också - eftersom de alla nu ägs av ViacomCBS. Amazon Prime håller samtidigt på med vad som kommer att bli den dyraste tv-serien någonsin, deras "Sagan om Ringen"-serie som väntas bli klar till 2021.
 

Hur passar Quibi in i den här röran - och vad är det?

 
Steven Spielberg.
 
Quibi, som kommer att släppas i april nästa år (åtminstone i USA), är streamingtjänsten som står ut allra mest i mängden. Namnet kommer från "quick bites" och syftar på att man kommer att erbjuda säsonger med korta avsnitt, på mellan sju och tio minuter vardera - exklusivt till mobiltelefoner. Genom ett nytt sätt att spela in så ska det dessutom gå att se alla serier både i liggande och stående läge - och kunna växla mellan de båda under pågående avsnitt.
 
Företagets grundare, Jeffrey Katzenberg, har när han beskrivit tjänsten för investerare liknat vad han försöker göra med det HBO gjorde under 90-talet för tv-branschen. Innan fanns det mängder med gratis-tv som lydde under vissa specifika regler, tills HBO kom med sin slogan "It's not TV — it's HBO" och lanserade ett premium-alternativ till tv-tittandet.
 
Quibi förväntar sig att bli det motsvarande för den snabbt växande kortforms-tv-genren; "It’s not YouTube, Facebook, Instagram, Snapchat — it’s Quibi.”. Genom att locka mängder av film och tv-branschens främsta regissörer, manusförfattare och skådespelare, planerar man att erövra allas mobiltelefoner med kvalitetsunderhållning i miniformat.
 

Varför verkar alla i branschen vara så sugna på att få jobba med Quibi?

 
Katzenberg är för det första inte ett nytt ansikte i branschen utan styrde under en lång tid delar av Disneys filmproduktion, innan han grundade DreamWorks. Efter att ha fått in över en miljard dollar i investeringar, att spendera under det första året, där de mest påkostade serierna fått en budget på 100 000 dollar per minut, har man lyckats visa att menar allvar.
 
Men inte nog med det. Quibi låter alla som skapar serier åt tjänsten äga rättigheterna till materialet. Efter 2 års exklusivitet på streamingtjänsten är man som skapare fri att paketera om sin skapelse och sälja den vidare till någon annan tjänst - eller direkt på DVD och Blu-ray om man så önskar. Vilket gör att man som skapare först får betalt för att skapa något och två år senare dessutom kan sälja det vidare och få betalt igen.
 

Vad kommer det att kosta - kommer det finnas reklam?

 
Det finns i nuläget enbart priser för USA, där tjänsten kommer att finnas i två versioner (likt Hulu). För 5 dollar i månaden kommer du att få stå ut med 1-2 reklampauser per avsnitt på 6, 8 eller 10 sekunder, för 8 dollar i månaden slipper du reklam helt och hållet. Häromveckan meddelade Quibi att man redan sålt slut på det första årets reklamplatser, till ett värde av 150 miljoner dollar
 

Vilka kända namn är redan knutna till Quibi med kommande projekt?

 
Guillermo del Toro.
 
Quibi kommer både att satsa på vanliga kvalitetsserier, gameshows, talkshows och reality-tv samt nyheter och dokumentärer - men allt i ett kortare format.
 
Hittills har Steven Spielberg, Guillermo del Toro, Russo-bröderna, Sam Raimi, Paul Feig, Dwayne Johnson, Liam Hemsworth, Sophie Turner, Doug Liman, Rachel Brosnahan, Christina Ricci Kiefer Sutherland, Peter Farrelly, Antoine Fuqua, Laurence Fishburne, Lorne Michaels, Seth Myers, Tyra Banks, Lena Waithe, Jennifer Lopez, Anna Kendrick, Darren Criss, Don Cheadle, Idris Elba, Chrissy Teigen, Catherine Hardwicke, Dave Franco, Zac Efron, Corey Hawkins, Kevin Hart och Bill Murray knutits till en rad olika projekt hos den kommande tjänsten.
 
Det rör sig givetvis om väldigt olika typer av projekt. Spielbergs skapar exempelvis en skräckserie som kommer att heta "Spielberg's After Dark" och kommer bara att fungera att titta på efter att solen har gått ned. Så sent som igår kunde Variety bekräfta att Bill Murray och Dave Franco kommer att regisseras av Peter Farrelly ("Green Book") i "The Now", som kommer att handla om hur Francos karaktär precis innan han planerar att begå självmord får veta att hans bror precis gjort samma sak - och att det visst även var så hans pappa hade dött flera år tidigare. Vilket får honom att vilja ändra på sitt liv och leva i nuet.
 
MovieZine kommer givetvis fortsätta att bevaka Quibi och rapportera mer om de mest intressanta projekten när vi börjar närma oss premiär under 2020.
 

Läs också: Nya film- och tv-möjligheter när Viacom och CBS slås ihop

 
Tror du att Quibi kommer att kunna erövra mobil-delen av streamingkriget? Kommentera gärna nedan!
| 17 november 2019 20:20 |