Film

Skribent

MovieZine

12 juni 2023 | 13:30

Brendan Frasers stora comeback! Nu kan du se det Oscarsvinnande dramat hemma

Digitalpremiär för Darren Aronofskys "The Whale": den tunga rollen som gav Brendan Fraser en Oscarsstatyett.
Många av oss har växt upp med Brendan Fraser som matinéhjälte i filmer som "Djungel-George" eller "Mumien". Förra året gjorde skådespelaren storartad comeback i mörka dramat "The Whale". När tårarna rann vid världspremiären i Venedig förstod både Fraser, och världen, att den här filmen var något extra.
 
I "The Whale" iklär han sig rollen som en rejält överviktig lärare, som inser att hans dagar är räknade. Charlie försöker att använda sin sista tid för att lära känna dottern Ellie som han inte har träffat på flera år.
 
 
En enorm fatsuit hjälpte Brendan Fraser att hitta karaktären, som väger 300 kilo och tröstäter non-stop. Kontroversiellt? Javisst. Många har menat att en överviktig skådespelare borde ha fått rollen istället. Fraser förklarade i en intervju hos Graham Norton vad inspelningen och hela sminkprocessen lärde honom:
 
- Dräkten var designad för att lyda under gravitationens och fysikens lagar. Den var rejält tung och hjälpte mig att förstå hur det skulle vara att leva i den kroppen (...) Man måste vara riktigt stark, fysiskt och emotionellt. Och jag lärde mig att uppskatta det tack vare rollen, säger han.
 
 
Trots kontroverserna på sina håll har "The Whale" blivit rejält hyllad, inte minst i MovieZines recension från Venedig. Filmen belönades även med 2 Oscars, för Bästa makeup och för Bästa manliga huvudroll - en ljuv revansch för Brendan Fraser!
 
Idag släpps "The Whale" äntligen på digitala plattformar i Sverige. Du kan bland annat köpa den hos SF Anytime, Viaplay och via Prime Video-appen.
| 12 juni 2023 13:30 |