Serie

Skribent

Paul Dakwar

3 april 2024 | 18:30

Tidigare Nickelodeon-stjärnor om producenten: "Han skrämde dem med ett hagelgevär"

Sexuella trakasserier, sexism och en toxisk arbetsmiljö: "Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV" handlar om den sjuka verkligheten bakom Nickelodeon, och kan nu streamas på HBO Max.
“Quiet on Set” är en ny dokuserie från Investigation Discovery som handlar om de toxiska arbetsmiljöerna bakom barnprogram och fokuserar främst på Nickelodeonserier som hade showrunnern Dan Schneider i spetsen.
 
En av berättarröstens fraser i första avsnittet lyder: "Jag varnar dig, om du var ett barn av 90-talet kommer det här att förstöra det för dig”. Mycket riktigt så blir det svårt för “zillenials” som växte upp med Nickelodeon-serier som “Drake & Josh” och “Zoey 101” att se dessa serier på samma sätt igen.
 
Dokumentären, nu tillgänglig för streaming på HBO Max, fokuserar i de fyra första avsnitten på dialogcoachen, numera dömda sexförbrytaren Brian Pecks sexuella övergrepp mot “Drake & Josh”-stjärnan Drake Bell, där han bland annat skulle ha antastat Bell medan han sov, samt den fientliga och sexistiska arbetsmiljön under showrunnern Dan Schneiders ansvar.
 
Ett femte avsnitt, med ytterligare intervjuer med tidigare barnstjärnor, kommer att sändas den 7 april.
 
Large b04202589008792efc9c2c8eeb978f10 65f8a1f72417f97b87cd25dd
 
Sedan dokumentären har släppts har det väckt heta diskussioner och flera föredetta barnskådespelare uttryckt sitt stöd för att fler arbetsplatsplatser där barnskådespelare befinner sig ska granskas.
 
De har även kritiserat Dan Schneiders försök att rentvå sig själv, när han i en intervju med föredetta “iCarley”-stjärnan Boog!e bad om ursäkt för vad som tilläts hända under hans uppsyn - en intervju som lades upp på Dan Schneiders egna Youtube-kanal, DanWarp. Flera ifrågasätter om han verkligen är ångerfull.
 
“Zoey 101”-stjärnan Alexa Nikolas, som också var med i “Quiet on Set” släppte en YouTube-video där hon reagerade på Schneiders svar på serien och noterade att hon inte trodde att han tog fullt ansvar för sina skadliga handlingar.
 
– Jag ska gå rakt på sak här: Du känner ingenting, Dan. Du har ingen aning om vad ansvarsskyldighet är. Du söker kanske efter det, men du har inte landat i det. Det är helt säkert. Det här är inte rätt väg, sa Nikolas i videon.
 
Large b04202589008792efc9c2c8eeb978f10 alexa nikolas
 
I ett inlägg på Instagram uttrycker Jack Salvatore, också föredetta barnskådespelare i “Zoey 101”, att Schneiders ursäkt inte är tillräcklig för den toxiska miljön han bidrog till.
 
–  Vi kan prata om massagen. Vi kan prata om hur han “räknade sina guldpengar” framför folk som levde på lönecheck till lönecheck. Eller så kan vi prata om hur han brukade skrämma manussförfattarna med ett hagelgevär när de satt i hans hus för att jobba … Men tills han faktiskt får ställas till svars för hans handlingar genom riktiga journalister, och inte en föredetta barnskådespelare han betalade för att bli intervjuad av, så är hans ursäkt inte godtagen, säger Salvatore på Instagram.
 
“Quiet on Set” finns nu att streama på HBO Max. Avsnitt fem har premiär den 7 april.
 
| 3 april 2024 18:30 |