Serie

Skribent

MovieZine

22 mars 2024 | 07:00

Ett kärt återseende - ”Morran och Tobias” släpper nya avsnitt idag!

Johan Rheborg och Robert Gustafsson är tillbaka i sina paradroller på TV4 Play+.
Svårt att tänka sig att det är hela tio år sedan Morran och Tobias gjorde entré i våra liv. En webbserie som först sändes på (numera glömda) SVT Flow fick snart uppmärksamhet för sina skruvade white-trash-figurer, så dumt och klockrent gestaltade av Johan Rheborg och Robert Gustafsson.
 
Den ene spelar lat kedjerökande morsa, den andre är hennes ”bubbis”, den vuxne sonen som fortfarande bor hemma och mest intresserar sig för verktyg och vapen.
 
De sexton ursprungliga avsnitten från 2014 kom nyss tillbaka online på SVT Play. 2016 gjorde duon långfilmen ”Morran och Tobias - Som en skänk från ovan” (den hittas på Netflix). Ett par år senare tv-sändes filmen omklippt till en andra säsong på nio delar.
 
 

Morran och Tobias byter kanal

 
Men nu är det dags för en storartad comeback! ”Morran och Tobias - Pengarna eller livet” är titeln på denna gåva till humorälskare, som får iallafall mig att dra på smilbanden och skratta högt mer än en gång. Ikväll sänds det första avsnittet på TV4, samtidigt som en bunt kan streamas på förhand på TV4 Play+.
 
Mycket har hänt sedan sist vi såg de tragiska karaktärerna. Tobias har suttit i finkan för förskingring. Morran blev tilldelad 420 000 spänn av kommunen för att sanera kåken. Och samtidigt är mycket sig likt, när Tobias kommer hem och familjen åter blir komplett. Han börjar med att släpa in toastolen på sitt rum och spika igen dörren då han saknar fängelselivet. Nåde den som knackar på...
 
En av många roliga scener i premiäravsnittet kretsar kring Morrans fladdriga röv, en rejäl samling fästingar och en industri-dammsugare. Att skådespelarna improviserar fram många av sina repliker är en av seriens styrkor.
 
 

"Beklämmande perverst och fruktansvärt roligt"

 
Det märks att duon Gustafsson och Rheborg lirar bra ihop. Kemin är lika skön som den alltid har varit, och man kommer på hur mycket man saknat de här karaktärerna - även om denna sorts humor gör sig bäst i små doser. Robert Gustafsson vet precis vad som har gjort serien till en sådan kultförklarad framgång:
 
- Att se en medelålders man som bor och leker med sin egen mamma är både beklämmande perverst och fruktansvärt roligt. Det är faktiskt den självklara kärleken mellan mor och son som vi ser, även om den liknar ett brinnande inferno.
 
- Alla skulle vi vilja vara med och leka tillsammans med Morran och Tobias i tolv timmar, för att sedan åka hem, duscha och krypa ner mellan rena manglade lakan som luktar antiseptisk kontroll och sommaräng, säger skådespelaren.
 
"Morran och Tobias - Pengarna eller livet" består av åtta avsnitt som sänds i TV4 under våren - premiär ikväll 22:15! Redan nu kan du streama flera avsnitt på TV4 Play+.
 
| 22 mars 2024 07:00 |