Film

Skribent

MovieZine

23 april 2020 | 09:00

Streama fyra svenska filmklassiker gratis. Tack, Cinemateket!

Upptäck en bortglömd del av den svenska filmskatten när Cinemateket och SF Studios släpper klassiska titlar online.
Under april och maj kommer fyra digitalt restaurerade filmklassiker att läggas ut på Cinematekets webbplats för kostnadsfri streaming.
 
Varje onsdag under fyra veckor släpps en ny film som ligger uppe under en veckas tid, och den första - Victor Sjöströms "Ingeborg Holm" - är redan ute. Bland kommande titlar hittas "Valborgsmässoafton", som gjorde Ingrid Bergman till en svensk filmstjärna och den första svenska talfilmen "För hennes skull".
 
 
22 april: Ingeborg Holm (1913)
Victor Sjöströms drama är en av de första svenska filmerna som skapade politisk debatt i kvällstidningarna. En debatt som bidrog till att man faktiskt ändrade lagen om fattigvård.

29 april: Valborgsmässoafton (1935)
Ett romantiskt och storslaget förväxlingsdrama av Gustaf Edgren med Ingrid Bergman i sin svenska genombrottsroll, och stjärnorna Victor Sjöström och Lars Hanson nyss återvändna från Hollywood.

6 maj: Misshandlingen (1969)
Digital nypremiär för Lars Lennart Forsbergs första långfilm, som tilldelades en Guldbagge för Bästa regi. Filmen fick dessutom stor politisk genomslagskraft, och riktade kritik mot dåtidens mentalsjukvård.

13 maj: För hennes skull (1930)
Paul Merzbachs komedi med Inga Tidblad och Gösta Ekman d.ä. i huvudrollerna var den första svenska talfilmen som helt och hållet spelades in i Sverige.
 
– Sverige har en lång tradition av fantastiska filmer, många lika kända i utlandet som hemma. Men det finns också enastående filmer som glömts bort eller aldrig erkändes av sin samtid, och som visar upp bredden i den svenska filmhistorien. (...) Genom dessa filmupplevelser hoppas vi på att öka nyfikenheten för svensk film och uppmuntra till vidare utforskning av den svenska filmhistorien, säger Danial Brännström, Cinematekschef på Svenska Filminstitutet.
| 23 april 2020 09:00 |