Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 april 2023 | 09:30

Nu på Netflix: Bortglömda gangsterfilmen med Al Pacino är helgens tips

Al Pacino bjuder på en topp-prestation i Brian de Palmas kriminellt underskattade "Carlito's Way".
När man talar om amerikanska gangsterfilmer finns det en handfull, om inte ett dussintal, självklara klassiker att nämna.
 
Även om vi bara fokuserar på de med Al Pacino i rollistan finns det gott om favoriter att välja bland. Vad sägs om "Gudfadern"-trilogin? "Scarface"? "Heat"? "Donnie Brasco"? Briljanta allihop.
 
Tio år efter ”Scarface” återförenades Al Pacino med regissören Brian de Palma för ännu en hårdkokt thriller i den undre världen. "Carlito's Way" (1993) är historien om en puertoricansk mafioso som, efter några år i finkan, lovar och svär dyrt inför en domare att han ska bli hederlig. Lättare sagt än gjort i en värld fylld av svek, korruption och våld.
 
Large 9a32afdd11658f0151116f41f3e22de8 penn penelope
 
Kan hårdingen bli en hyvens kille? Pacino gör en strålande insats som mannen som balanserar på den tunna tråden mellan rätt och fel, och ger sin karaktär både karisma och ett hjärta. Sevärda är också Sean Penn och Penelope Ann Miller i Golden Globe-nominerade biroller.
 
Drogerna och discomusiken flödar, medan intrigen tätnar i denna lite bortglömda 90-talspärla. De Palma är en mästare på att bygga upp spänning, och katt-och-råtta-jakten i slutet är ikonisk.
 
"Carlito's Way" har dessvärre hamnat lite i skuggan av tidigare nämnda thrillers, men har fått sin rättmätiga kultstatus i filmkretsar. Och den håller definitivt skyhög klass.
 
Så om detta är en genre du gillar, gör dig själv en tjänst och se filmen nu när "Carlito's Way" just kommit upp på Netflix. (Och du. De Palmas mästerverk "Scarface" finns nu också tillgänglig på samma ställe! Vilken jäkla lyxig double-feature.)
 
Large 9a32afdd11658f0151116f41f3e22de8 carlitos way pacino
 

23 nya filmer släpptes på Netflix i helgen

 
Allied
Carlito's Way
Drag Me To Hell
Grown-Ups 2
Happy Gilmore
Home
Jarhead
Kill Boksoon
Legenden om Zorro
Liar Liar
Little Man
Murder Mystery 2
Noah
Punisher: War Zone
Scarface
Spider-Man: Homecoming
T2 Trainspotting
The Amazing Spider-Man
The Deep House
The Other Boleyn Girl
The Punisher
This Is 40
Zorro - den maskerade hämnaren
 
Har du sett "Carlito's Way"? Tyck till om filmen nedan!
| 2 april 2023 09:30 |