Serie

Skribent

MovieZine

30 mars 2021 | 10:20

Här kan du streama alla säsonger av "Twin Peaks"

David Lynchs kultserie blev 90-talets första stora tv-snackis och ett mysterium som fascinerar än idag.
Vem dödade Laura Palmer? Frågan skakar om det lilla samhället Twin Peaks när skolans populäraste tjej hittas mördad. För att lösa fallet kallar man in Special Agent Dale Cooper, och resten? Ett stycke tv-historia bäst serverad med kärsbärspaj och en "damn fine coffee".

David Lynch var i början av 90-talet redan en väletablerad och tvåfaldigt Oscarsnominerad filmskapare, med filmer som "Elefantmannen", "Blue Velvet" och "Dune" i bagaget. När han så gjorde entré i tv-rutan med den första säsongen av "Twin Peaks" blev det en kritikersuccé såväl som en stor snackis bland publiken, där många engagerade sig i seriens växande mysterier och försökte lösa gåtan.

Seriens udda blandning av skräck, såpa, en mörk humor och övernaturliga element sågs som nyskapande. Den första säsongen av "Twin Peaks" är och förblir en milstolpe i populärkulturen.
 
 
Lynchs hade aldrig någon avsikt att mordet skulle få en upplösning. Men pressen från tv-tittarna och medproducenten Mark Frost ledde till en andra säsong, den här gången med fler avsnitt. Tyvärr dalade intresset och publiksiffrorna sjönk. Serien lades ned... tills Lynch själv återbesökte "Twin Peaks" med 18 nya avsnitt 25 år senare.

Idag släpps samtliga tre säsonger på Viaplay. Skulle du bli sugen på att återse kultkaraktärerna, eller upptäcka "Twin Peaks" för allra första gången - skaffa ett abonnemang här.

Hela "Twin Peaks" finns också att streama på Paramount+.
| 30 mars 2021 10:20 |