TRAILER

Skribent

Alexander Kardelo

8 februari 2023 | 19:12

Will Ferrell lånar ut rösten till vilsen vovve i vuxenkomedin "Strays"

Plus: MovieZine snackar med regissören Josh Greenbaum om att arbeta med gulliga hundar och hysteriskt roliga skådisar.
Nu släpps trailern till komedin "Strays", där en vovve hamnar på vift och möter nya fyrbenta vänner. Men tänk efter innan du bokar in en biodejt med barnen - det här är R-rated humor där svordomarna och under-bältet-skämten haglar tätt.
 
Will Ferrell spelar hunden Reggie, som dumpas hänsynslöst av sin ägare (Will Forte). I sin nya tillvaro som vilsen vovve på vift lär han känna rappkäftade Bug, Maggie och Hunter - tre andra hundar som varit med om samma sak. Och de vet att hämnd är den bästa medicinen. Jamie Foxx, Isla Fisher och Randall Park gör några av de andra rösterna i filmen som kommer på bio i sommar.
 
 
I en intervju med MovieZine berättar regissören Josh Greenbaum att tanken på en vågad vuxenkomedi om snackande djur var något han inte kunde motstå.
 
- Min agent skickade mig manuset till en film som hette "Strays". Jag fick höra att det är en utflippad och barnförbjuden komedi med talande hundar. Jag hade en hel hög med manus framför mig, men så fort jag hörde det hamnade denna överst på listan! Det verkade spännande, en idé jag inte hade hört innan.
 
- När jag läste manus insåg jag att den också hade en mening och ett djup som jag inte hade väntat mig. När jag träffade Dan (Perrault), manusförfattaren, berättade han att historien är en metafor för en relation som han gick igenom. Det handlar i grunden om relationer, om osunda och toxiska relationer, och hur man tar sig igenom dem med hjälp av vänner.
 
- Den kombinationen är vad jag alltid letar efter. Så är de bästa komedierna, enligt mig. Den predikar inte. Den bjuder på en rolig bioupplevelse där du får skratta med hundratals andra. Men det finns också en emotionell katharsis och en känslosam resa.
 
 
Kände du några tvivel inför att jobba med riktiga hundar?
 
- Haha. Ja, om jag ska vara ärlig. Men jag såg också fram emot det. För det blir en väldigt speciell inspelningsplats. Det är väldigt tyst, väldigt lugnt. En inspelning kan lätt bli högljudd och kaotisk, men våra hundar hade känt av det. Så vi skapade en varm, vänlig och hemtrevlig miljö. Jag kunde filma en scen och fem meter bort ligger en av våra tuffa ljuskillar och kelar med en av hundarna som inte är med i scenen. Vi blev som en gullig familj.
 
- Såklart finns det utmaningar, speciellt med fyra hundar i samma scen. Det kan vara svårt. Men det är otroligt vad tränare kan göra. Och hundarna är så smarta, de älskar att lära sig saker. Jag adopterade faktiskt en av hundarna. En av filmens Reggies är nu hos mig. Han älskar tricks. Det är härligt att se.
 
Sen har du fantastiska skådespelare som gör rösterna. Hur funkar det - spelar du in rösterna först eller sist?
 
- I det här fallet kom de in efter att jag hade filmat allt. Jag hade spelat in tillfälliga röster som jag spelade upp på inspelningen, för att se till att tajmingen var rätt. Och så fort produktionen var klar hoppade vi rakt in i ljudstudion med Will, Jamie och alla de andra. Det absolut viktigaste för mig var att få alla dem ihop så mycket det gick. Då kunde de spela mot varann och improvisera. Filmer gör sällan det, jag vet inte varför. Men för mig var det avgörande.
 
- Will och Jamie hade aldrig jobbat ihop. Och de har otrolig kemi. Jag kunde bara luta mig tillbaka och se de två komedimästarna bolla fram och tillbaka. Det var en magisk upplevelse.
 
 
Så det fanns utrymme för improvisation. Det måste man väl ha om man jobbar med Will Ferrell?
 
- Verkligen! Min författare och jag skrev en del alternativa skämt, för att testa och pitcha. Men man kan slita hårt hela natten för att komma på bra skämt, och Will Ferrell kommer in och improviserar fram något som är 10 gånger roligare. Det är därför man vill ha med såna som Will och Jamie!
 
Ja, vad fick dig att välja just Will och Jamie för huvudrollerna?
 
- Det finns ingen bättre. Reggie, som du fick se lite av i trailern, är härligt optimistisk, lite naiv och gullig. Han är som många andra vovvar, glada helt enkelt och alltid närvarande. Det finns ingen bättre än Will för en sån karaktär. Se bara på "Elf", det finns lite av Buddy även i Reggie. Jag visste att han skulle briljera varje dag.
 
- Och Jamie Foxx är någon jag har varit ett fan av länge, och alltid velat jobba med. Han är en "freak of nature" om man kan säga så, han kan allt! Han kan sjunga, han kan rappa, han är en otrolig skådis. Och han är otroligt rolig. Man glömmer att han började inom stand-up. Och att sätta ihop de två var också spännande, för de såg fram emot att jobba ihop.
 
 
I den sista scenen i trailern ser vi hundarna bli höga, och du får leka med olika animationsstilar. Får vi se mer av det?
 
- Så fort jag får en möjlighet att bryta den fjärde väggen och leka med formatet, så gör jag det gärna. I min första film, "Barb and Star go to Vista del Mar" hade vi en talande krabba som hette Morgan Freeman. Sånt är roligt! Det är ingen stor del av filmen. Men som du ser i trailern råkar hundarna äta hallucinogen svamp, och jag hade kul med hur den upplevelsen kunde se ut för en hund.
 
Jag älskade för övrigt "Barb and Star", blir det en uppföljare?
 
- Jag skulle gärna göra en uppföljare! Om vi bara kan komma på en annan plats som rimmar med deras namn, haha.

Kolla in "Strays" på bio den 7 juli.
| 8 februari 2023 19:12 |