Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

22 maj 2012 | 14:01

Stort intresse för "Snabba Cash II" i Cannes

Sverige är inte med i det officiella programmet på Cannes filmfestival i år, men snacket går ändå - i synnerhet om en film...

"Snabba cash"-uppföljaren har visats för potentiella köpare. Vi mötte upp producenten Fredrik Wikström för att höra om intresset för blågul acionthriller håller i sig.

Hur ser intresset ut för "Snabba cash II" i Cannes i år?

- Intresset är bra. Det är klart att det fanns en annat typ av nyfikenhet för den första filmen när den kom för två år sedan eftersom "Snabba Cash" var en av de första filmerna som satte igång hela "Scandinavian crime-vågen". Nu är de flesta mest nyfikna hur vi tar historien vidare, och ifall filmen är lika bra som den första.

Vad har ni fått för respons på filmen hittills, av de som sett den?

- Mycket bra. En stor andel av de som sett den tycker faktiskt att den är bättre än ettan. Både jag och regissören Babak Najafi är mycket nöjda med filmen och vi ser fram emot att låta den möta publiken på riktigt i augusti.

Hur många länder har redan köpt första respektive andra filmen?

- Första filmen har vi sålt till mer än 30 länder, "Snabba Cash II" har hittills sålts till ca tio, men med tanke på att filmen inte är färdig ännu är det otroligt bra. Vi räknar med att i slutändan sälja uppföljaren till lika många länder som vi sålde första filmen till.

Varför dröjde det så länge till den amerikanska biopremiären av "Snabba Cash", och kommer det att locka ännu fler länder till att köpa filmen tror du?

- Weinstein ville vänta tills Jens Lapidus bok släpptes i USA, och boksläppet i USA blev kraftigt försenat, den släpptes först nu i april 2012, sex år efter boken släpptes i Sverige. Sen har det inte heller skadat att Daniél Espinosa gjorde sån succé med Safe House, och det finns nog ett intresse för en amerikansk publik att se en film "av regissören till Safe House". Vi har i princip sålt "Snabba Cash" till alla stora länder redan, så nej, USA-släppet kommer inte påverka.

Vad är det senaste du hört om "Easy Money" med Zac Efron? Vi längtar ju!

- Vad kul. Jag är ju en av producenterna till remake:en och tror mycket på Zac för den här rollen. Med tanke på att Zac Efrons sista film gick bra i USA och då han har en film i tävlan här i Cannes i år: "The Paperboy" (av regissören till "Precious") så har Zac mycket medvid just nu. Och han är mer peppad än nånsin att göra filmen, så det går framåt. Mer än så kan jag inte säga just nu.

Hur viktigt är Cannes för en filmproducent?

- Jobbar man mest med svenska projekt kan man egentligen lika gärna klara sig utan Cannes, men om man jobbar med internationella projekt så är Cannes helt klart världens bästa marknadsplats. Alla är här.