Spel

Skribent

Anders Eklöf

26 april 2023 | 16:00

Storbritannien stoppar Microsofts köp av Activision Blizzard

Spelbranschens potentiellt största affär någonsin blir kanske inte av.
För över ett år sedan rapporterade vi om att Xbox-tillverkarna Microsoft lägger ett bud på Activision Blizzard värt 68,7 miljarder dollar, vilket skulle bli den största affären inom spelbranschen någonsin.
 
Det hela skulle ge Microsoft tillgång till studior som Blizzard Entertainment ("Warcraft", "Overwatch" "Diablo"), Infinity Ward ("Call of Duty"), Toys for Bob ("Crash Bandicoot") och "King ("Candy Crush"), där de lovade att de skulle erbjuda så många av spelen som möjligt på prenumerationstjänsten Game Pass när köpet gått igenom.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Nu verkar det dock inte bli av, då den brittiska konkurrensmyndigheten Competition and Market Authority har utrett affären och kommit fram till att den skulle påverka marknaden negativt. 
 
Beslutet beror framförallt på en oro över hur molnspelande skulle påverkas, då Microsoft har en stor roll där och att de inte har gjort något åt de problem de tidigare påpekat.
 
- CMA har förhindrat Microsofts föreslagna köp av Activision på grund av oro för att affären skulle förändra framtiden för den snabbt växande molnspelsmarknaden, vilket leder till minskad innovation och mindre valmöjligheter för brittiska spelare under de kommande åren, skriver de.
 
De tror även att Microsoft skulle tycka att det vore kommersiellt fördelaktig att göra Activisions spel exklusiva för sin egen molnspeltjänst, vilket även det skulle påverka marknaden negativt. Enligt CMA står Microsoft för uppskattningsvis 60-70 procent av de globala molnspelstjänsterna.
 
- Affären skulle förstärka Microsofts fördel på marknaden genom att ge det kontroll över viktigt spelinnehåll som "Call of Duty", "Overwatch" och "World of Warcraft". Bevisen som är tillgängliga för CMA indikerar att Activision skulle börja tillhandahålla spel via molnplattformar inom en överskådlig framtid.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Microsoft har dock sagt att de kommer överklaga beslutet. Brad Smith på företaget säger till CNBC att en "särskild besvikelse" är att beslutet bygger på en "bristfällig förståelse" av marknaden och molnteknologi.
 
Xbox-chefen Bobby Kotick svarar med att "affären är bra för konkurrensen".
 
Det är alltså inte helt klart att affären inte blir av. Sydafrika, Japan, Brasilien, Chile och Saudiarabien har sagt ja till affären. EU ska komma med sitt beslut senare i maj, medan USA:s konkurrensmyndighet FTC ska döma ärendet i augusti.
 
Vad tycker du om stora köp som det här? Påverkar det branschen positivt eller negativt?
| 26 april 2023 16:00 |