Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 oktober 2022 | 12:30

Stjärnspäckade ”Amsterdam” floppar på bio

Studion förlorar 100 miljoner dollar på David O. Russells thrillerkomedi, som trots hög budget och många stjärnor misslyckas med att locka publik.
Russell har med titlar som ”The Fighter”, ”Silver Linings Playbook”, ”American Hustle” och ”Joy” blivit ett pålitligt namn i Hollywood med höga inkomster och flera Oscars. Därför lät ”Amsterdam” som ett säkert kort med sin imponerande rollista och en budget på 80 miljoner dollar.
 
Filmen, med Russells vanliga kombination av humor, drama och romantik, följer en trio som försöker lösa ett mordmysterium och avslöja en konspiration i 1930-talets New York.
 
Men trots namn som Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington, Taylor Swift, Rami Malek och Robert De Niro i rollerna så blev bioresultatet minst sagt en besvikelse. Med siktet på en öppningshelg runt 12-15 miljoner dollar så hamnade man istället på klena 6,5 miljoner på 3005 amerikanska biografer. Med internationella inkomster landade man på runt 10 miljoner, skriver Deadline.
 
Russells avsikt var tydligt att återskapa framgången med den liknande stjärnspäckade och enormt framgångsrika ”American Hustle”. Att ”Amsterdam” kostade dubbelt så mycket att producera kan ha varit en av orsakerna till misslyckandet. Kritikernas sågningar onekligen en annan.
 
Med beräknade inkomster och utgifter (på främst marknadsföring) så ser det ut som om filmen i slutändan kommer gå back med runt 100 miljoner dollar.
 
Med tanke på framgången för ”Top Gun: Maverick” tidigare i år så är detta nog mer ett tecken på originalfilmers svaghet än biografers i allmänhet. Vi kan hoppas på att det handlar mer om en pompös budget (och svag filmkvalité) än att publiken tappat intresset för filmer utan franchise.
 
 
"Amsterdam" får svensk biopremiär på fredag.
| 11 oktober 2022 12:30 |