Film

Skribent

Lisa Olsson

22 juni 2010 | 16:30

Stewart och Lautner möter fansen

Cirkusen är i stan! Eller snarare Twilight Fan Event har anlänt till Stockholm. För mig som har missat pojkbandshysterin är de tusentals tonårsskriken det mest fascinerande med kvällen.

Vid Globens tunnelbana i Stockholm är det dock lika lugnt som i vilken närförort som helst en måndag i juni och jag börjar undra om jag har hamnat rätt. Var är de där hysteriska fansen? Jag tänker att svenska tonårstjejer nog är lite lugnare än de flesta andra tills jag inser att de mest hängivna fansen för länge sedan har tagit plats framför scen och som bäst över in sina primalskrik.

Kristen Stewart och Taylor Lautner, mer kända som Bella och Jacob i de populära Twilight-filmerna, är alltså i Sverige för att möta sina fans. Men vi får vänta länge på dem på Hovets arena. Även om i princip alla är där för att se dem går det mesta av tiden åt till massa annat. Olika band spelar Twilight-låtar och vi får se klipp från filmerna, även den nya filmen "Eclipse" som har premiär den 30 juni.

Tonårstjejerna, för ja det är definitivt mest tjejer här, har övat upp sina röster bra och praktiserar dem så fort konferencieren nämner något om Edward och Jacob eller om någon av dem visas på storbildsskärmen. Bella får också sin del av skriken, särskilt om det visas någon romantisk scen. Jag skulle gissa på att 99 procent av dem som är på plats gärna skulle byta med henne.

En sak kan man i alla fall konstatera - barbröstade Twilight-män går hem hos de svenska tonårsflickorna. Öronproppar är ett måste när skriken är så höga att man tror att taket ska lyfta.

Konferencieren är riktigt skicklig och han driver på ett lagom elakt men roligt sätt med hysterin. Och fansen är med på banan. Däremot drar han ut på det som alla har väntat på så länge att fansen till slut ber honom att visa lite hud i brist på Taylor Lautner. Vilket han gladeligen gör. Men bara lite eftersom det inte får bli barnförbjudet.

Till slut står ändå de två stjärnorna på scenen och om man inte hade tinnitus innan så fick man det nu. Jag är nästan, bara nästan, glad över att den största stjärnan och sexsymbolen Robert Pattinson inte är med för jag har väldigt svårt att föreställa mig de reaktioner han skulle få. Kan 9 000 tonåringar riva Hovet? Och kan de biffiga livvakterna skydda en mager vampyrkille?

Kristen Stewart och Taylor Lautner är i alla fall här för fansen. De tar god tid på sig att skriva autografer och bli fotograferade. Kristen Stewart ser helt ärligt väldigt uttråkad ut medan Taylor Lautner är go och glad och charmig till fansens förtjusning. Frågestunden är över på tio minuter och den är rätt meningslös eftersom man knappt hör ett ord de säger. Fansens "I love you" överröstar det mesta. Det man kunde urskilja var att de pratade lite om sina rollkaraktärer och att Taylor kommer att känna sig väldigt ledsen den dagen alla filmer är inspelade. Efter frågestunden blir det mer autografer och sedan försvinner de från scenen, nästan lika snabbt som vampyrer kan färdas.

Publiken bjuds på en sista skrikshow när lilla sötnosen Erik Saade (ni vet han som inte kan sluta att sjunga om Manboy) avslutar kvällen. Helt klart en kille med pojkbandslook och fansen går nog därifrån mycket nöjda och glada, men möjligtvis ännu mer sexuellt frustrerade än innan de kom.

| 22 juni 2010 16:30 |