Film

Skribent

Josefine Krischausky

21 januari 2023 | 16:30

Steven Spielberg producerar dokumentär om John Williams karriär

Efter att ha låtit kompositören tonsätta hans filmer i ett halvt sekel, vill regissören nu vara med och hylla Williams med en ny dokumentär.
Steven Spielberg och John Williams har vid det här laget arbetat tillsammans i fem decennier, och duon kan utan tvekan betraktas som några av Hollywoods mest trogna och ikoniska samarbetspartners. Nu meddelar The Hollywood Reporter att en dokumentär om Williams liv och karriär är under utveckling, med Spielberg ombord som producent.
 
Några mer specifika detaljer om dokumentären och dess innehåll saknas i nuläget, då produktionen ännu befinner sig i ett tidigt stadie. Vad vi däremot vet är att projektet regisseras av Laurent Bouzereau, som tidigare ligger bakom ett stort antal behind the scenes-dokumentärer från flera av Spielbergs filminspelningar. 
 
Williams karriär i filmvärlden satte igång på 1950-talet, och hans första samarbete med Spielberg var "The Sugarland Express", som hade premiär 1974. Sedan dess har han komponerat musik till ytterligare 28 av regissörens verk, däribland klassiker som "Hajen", "E.T." och "Rädda menige Ryan", samt "Indiana Jones"- och "Jurassic Park"-filmerna. 
 
Steven Spielberg och John Williams i slutet av 70-talet.
 
Williams har kommit att betraktas som en av tidernas mest inflytelserika filmkompositörer, och har belönats med flera av film- och musikvärldens finaste priser. Genom åren har hans musik gett honom totalt 52 Oscarsnomineringar, vilket gör honom till den levande person som har flest nomineringar, samt den näst mest nominerade personen i historien, efter Walt Disney. 
 
Senare detta år är Williams aktuell i samband "Indiana Jones and the Dial of Destiny", som får premiär i sommar. Den snart 91-årige kompositören hade först planerat att filmen skulle bli den sista han gjorde musik till, men häromveckan tog han tillbaka pensionsbeskedet. Under ett offentligt framträdande med Spielberg, där de reflekterade över alla verk de skapat tillsammans, var de överens om att ännu fler samarbeten kan bli av i framtiden. 
 
– Vi har alltid sagt att vi ska gå i pension samtidigt. Så om han inte gör det, så antar jag att jag inte kan göra det heller, menade Spielberg. 
 
Spielberg och Williams senaste film, dramat "The Fabelmans", går upp på svenska biografer den 3 februari.
 

Läs också: Steven Spielberg och John Williams firar 50 år långt samarbete

| 21 januari 2023 16:30 |