Film

Skribent

Josefine Krischausky

2 februari 2021 | 13:30

Steven Spielberg har hopp för biografernas överlevnad

"Publiken kommer återvända till biograferna när det är säkert", skriver regissören i ett kärleksbrev till den gemensamma filmupplevelsen.
2020 års pandemiutbrott slog minst sagt hårt mot biografer världen över, där flera kedjor fick stänga ner helt och har fruktat för konkurs. Detta, i kombination med att allt fler filmer går direkt till streamingtjänster, har fått framtiden för den stora filmduken att se osäker ut. 
 
I det senaste numret av Empire har man bett såväl läsare som Hollywoodikoner att dela med sig av sina bästa biominnen. Ett av bidragen kommer från ingen mindre än mästerregissören Steven Spielberg, som själv ligger bakom ett stort antal biosuccéer. 
 
Vid sidan av att dela med sig av kära minnen från tonåren skriver Spielberg en kärlekshyllning till biograferna och den magiska upplevelse de erbjuder, vilket han menar aldrig kommer dö ut.
 
- I den rådande hälsokrisen, där biografer är stängda eller där besökarna kraftigt minskar på grund av den globala pandemin, har jag fortfarande hopp, där jag med säkerhet tror att publiken kommer återvända till biograferna när det är säkert, lyder en del av uttalandet. 
 
Särskilt betonar han den speciella gemenskap som uppstår under en filmvisning, och varför den är en så viktig del av stunden i biosalongen.
 
- Vi känner inte alla personer som sitter runt omkring oss, men när upplevelsen får oss att skratta, gråta, jubla eller fundera, och när ljusen sedan tänds och vi lämnar våra säten, känns människorna som vi stiger ut i den riktiga världen med inte som främlingar längre.
 
Spielberg ger i artikeln inga konkreta förslag på hur biograferna ska gå tillväga för att överleva. Men tron på att människor kommer söka sig tillbaka till den gemensamma filmupplevelsen tycks vara tillräckligt för att ge honom hopp. Och under det gångna året har många trots allt uttryckt en stor saknad för att se film på en stor duk i sällskap med andra, så fel ute är han sannerligen inte. 
| 2 februari 2021 13:30 |