Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 september 2013 | 17:01

Stephen King hatar fortfarande "The Shining"

Skräckförfattaren, aktuell med en uppföljare till "The Shining," har inte förlåtit Stanley Kubrick.

Många skulle kalla Stanley Kubricks "The Shining" från 1980 för den bästa skräckfilmen som någonsin gjorts. Men en som aldrig hållt med om dessa hyllningar är Stephen King, som skrev boken "Varsel" som Kubrick baserade filmen på.

Författaren har i många år hatat filmversionen, där alltför mycket ändrats från hans ursprungliga vision. Och än idag har han inte kommit över det. I en ny intervju med BBC kallar han filmen för kylig:

- Jag är ingen kylig kille. Något som folk gillar med mina böcker är den välkomnande värmen. Men Kubricks "The Shining" är kall. Vi ser på de här människorna som insekter, myror i en myrstack som har intressanta saker för sig.

Stephen King berättar också att hans Jack och Wendy är helt annnorlunda mot de som Jack Nicholson och Shelley Duvall gestaltar i filmen.

- Filmens Jack Torrance verkar knäpp från första början. Och Wendy är en av de mest kvinnofientliga karaktärer jag någonsin sett. Hennes uppgift är bara att skrika och vara korkad. Det är inte kvinnan jag skrev om.

I höst följer King upp sin bästsäljare med "Doctor Sleep". Handlingen börjar ett år efter "Varsel" och följer sonen Danny Torrance som håller på att växa upp. Det återstår att se om någon regissör vågar sig på en filmatisering.

| 20 september 2013 17:01 |