Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

13 oktober 2015 | 21:00

Stellan Skarsgård hatade sin "Entourage"-roll

Den svenske skådisen kallade erfarenheten "fruktansvärd".
I kväll (tisdag) börjar BBC visa nya kriminaldramat "River", skapad av Abi Morgan, som också ligger bakom hyllade kostymdramat "The Hour". Och titelrollen i den sexdelade serien innehas av ingen annan än vår svenske Stellan Skarsgård. 

Han spelar John River, en poliskommissarie som hemsöks av syner av döda.

För brittisk press berättade Skarsgård att han har börjat dras åt tv eftersom det är en sån brist på "karaktärsdrivna" projekt inom modern film. 

- Filmerna som görs nu har antingen hundramiljonerdollarsbudgetar - och är gjorda för att sälja så mycket popcorn som möjligt - eller är tremiljonersfilmer som bara cirkulerar på filmfestivaler.

- Det finns ingen marknad för de karaktärsdrivna filmerna längre så all talang - de bra manusförfattarna, de bra regissörerna, de bra skådespelarna - söker sig till televisionen istället. 

Men själv lyckades Skarsgård hamna på en tv-inspelning han avskydde. 2008 gjorde han ett tre avsnitt långt gästspel i den amerikanska tv-serien "Entourage", där han hade rollen som den egensinnige tyske regissören Verner Vollstedt. 

- Det var fruktansvärt, eftersom jag är van att analysera mina rollkaraktärer och detaljerna runtikring... och de bara: "no no no, walk and talk, walk and talk! It's energy energy energy!" -  så det passade mig inte riktigt, om vi säger så.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Stellan Skarsgård som John River. 

Skarsgård sa också att han blivit erbjuden flera roller i svenska tv-produktioner, framför allt i polisserier, men att han alltid tackat nej eftersom det finns "så många av dem". 

- Och jag är inte intresserad av deckare eller vem som gjorde det. I "River" handlar det mer om den inre resan hos en man och hans svårigheter att klara av verkligheten, eftersom folk har svårt att acceptera de som beter sig annorlunda. Sådant är mycket mer intressant för mig.

"River" sänds i BBC One med start i kväll. I andra roller ses bland andra Eddie Marsan ("Ray Donovan") och Nicola Walker ("Spooks"). I Sverige kommer serien att visas via Netflix. Alla sex avsnitt släpps 18 november.


| 13 oktober 2015 21:00 |