Spel

Skribent

Viktor Eriksson

26 april 2024 | 17:30

Steam stänger kryphål som användes för att köra nya spel gratis

Gjorde det möjligt att köra nya spel i otaliga timmar och sedan få pengarna tillbaka.
I spelvärlden finns det något som kallas för “Early Access”. Detta gör det möjligt för spelare att få tillgång till ett spel innan det anses vara färdigt. På så vis kan spelare betala för att köra ett spel tidigare samtidigt som utvecklaren får användardata och pengar som kan användas för att förbättra och färdigställa spelet.
 
“Early Access” har bland annat använts framgångsrikt av spel som “Hades” och “Baldur’s Gate 3”. Spelare som deltar i Early Access får också vanligen tillgång till Advanced Access, vilket är att de får tidig tillgång till det färdiga spelet. Men det finns spelare som utnyttjat det här systemet på spelplattformen Steam.
 
På plattformen har spelare nämligen möjlighet att begära återbetalning av ett spel som de kört i mindre än två timmar, förutsatt att detta sker inom 14 dagar efter det att spelets lanserats.
 
Men om en spelare kört ett spel i Advanced Access så räknas inte detta till de två timmarna. Som följd har spelare kunnat köra färdigt hela spel i Advanced Access och sedan ändå kunnat få full återbetalning när spelet väl släppts.
 
Nu rapporterar Ars Technica att Valve uppdaterat sina regler för detta så att speltid under Advanced Access också kommer att räknas till dessa två timmar innan återbetalning kan begäras.
 
Den som vill spela spel gratis kan istället spana in Epic Games som just nu ger bort ett fantastiskt spel om att må jättedåligt.
 
| 26 april 2024 17:30 |