Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

4 januari 2020 | 08:35

”Star Wars: The Rise of Skywalker” stressades fram, enligt klipparen

Nu kräver både fansen och skådespelarna att få se J.J. Abrams ursprungliga vision.
Redigeringen på ”Star Wars: The Rise of Skywalker” blev en hektisk process, enligt av en filmens klippare. Filmteamet hade tre månader mindre på sig att färdigställa filmen jämfört med ”The Force Awakens”, och alla fick kämpa mot en tajt deadline. Det berättade Maryann Brandon nyligen i podcasten Rough Cut.

- Det var en kamp. Det påverkade allt, såklart - manus, scenografiavdelningen, alla. När vi var en tredjedel igenom produktionen sade Kathy (Kennedy) att ”J.J. måste spendera mer tid i klipprummet.” Och jag visste att det inte skulle hända. Inte med det tajta schemat vi alla hade. Han var utmattad i slutet av varje dag.

Maryann Brandon hade dock en annorlunda lösning. Hon föreslog att hon skulle klippa filmen i ett tält på inspelningsplatsen, alltid bara några meter ifrån regissören.

- ”Vi gör inte så”, svarade han. Men vi hade inget val. Och det blev fantastiskt.
 
 
Men ”The Rise of Skywalker” har fått en hel del kritik från fans sedan den släpptes i mitten av december. Media har uppmärksammat att Kelly Marie Trans karaktär Rose bara är med i en dryg minut, och att mer information kring Palpatines bakgrund klipptes bort.

Ett rykte har börjat spridas om en tre timmar lång originalversion, som visar filmen så som J.J. Abrams hade velat se den. Men håll inte tummarna för att det faktiskt finns en ”J.J. Cut”, även om en del fans säkert skulle vilja se mer av de bortklippta scenerna.

Bland annat har skådespelaren Dominic Monaghan uttalat sig hoppfullt om en längre version av ”The Rise of Skywalker”. Han säger till Hollywood Reporter:

- Som många Star Wars-fans hoppas jag att det kommer en Director’s Cut så att vi får se mer av det som spelades in. Jag var inte alltid på plats, men även under mina korta scener såg jag så mycket filmas som inte kom med i bioversionen.
 

Läs också: 4 snedsteg som gör "The Rise of Skywalker" till en besvikelse

 
Vill ni se en längre version av "The Rise of Skywalker"? Kommentera nedan.
| 4 januari 2020 08:35 |