Film

Skribent

MovieZine

3 maj 2019 | 07:30

"Star Wars"-stjärnan Peter Mayhew har dött

Mannen bakom Chewbacca blev 74 år gammal.
Skådespelaren Peter Mayhew gick bort i tisdags, vid 74 års ålder. Han dog av en hjärtattack hemma i Texas. Hans familj meddelar den sorgliga nyheten på Twitter.
 
 
Mayhew föddes år 1944 i London, och fick sin första filmroll i "Sinbad and the Eye of The Tiger" år 1976. Kort därefter sökte George Lucas efter en reslig skådespelare till rollen som utomjordiske Chewbacca i "Stjärnornas krig". Rollen gick till Mayhew, och resten är filmhistoria.

Han spelade Chewbacca i totalt fem filmer: originaltrilogin, "Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd" samt i "Star Wars: The Force Awakens" år 2015. Skådespelaren har blivit en stor favorit bland fansen och besökte ofta mässor som Comic Con.
 
 
Under natten har kondoleanser från fans och fler kollegor kommit upp på sociala medier. Disneys VD Bob Iger skickade ut en tweet å företagets vägnar:

"Walt Disney sörjer vår älskade Chewbacca-skådespelare, Peter Mayhew. Peter var större än livet på så många sätt... en snäll jätte som spelade en snäll jätte. Vila i frid."
 
Lucasfilms VD Kathleen Kennedy skriver:

"Vi är djupt ledsna över nyheten om Peter Mayhews bortgång. Sedan 1976 har hans ikoniska porträtt av den älskvärde Chewbacca varit så viktig för karaktären och för Star Wars-sagan."
 
 
I rollen som Han Solo var Harrison Ford kanske den som kom Peter Mayhew närmast. Ford har skickat ett uttalande till Hollywood Reporter:

"Peter Mayhew var en snäll och vänlig man, med stor dignitet. Dessa karaktärsdrag och humor tog han med sig till rollen som Chewbacca. Vi var partners på film och i verkliga livet i över 30 år och jag älskade honom. Han lade ner hela sin själ i karaktären och gav publiken mycket nöje. Chewbacca var en stor anledning till att filmerna blev så framgångsrika", skriver Ford.
| 3 maj 2019 07:30 |