Serie

Skribent

Fanny Degerfelt

21 september 2022 | 08:25

Streamingtips: "Andor" är en spännande spionthriller i en galax långt, långt bort

Är den senaste Star Wars-serien mer av en "The Mandalorian" eller "The Book of Boba Fett"? MovieZines Star Wars-expert Fanny Degerfelt tar en titt på de fyra första avsnitten.
Disneys verkar besatta av att dominera streamingmarknaden, och Star Wars är en viktig del av det pusslet. Filmerna skjuts upp, men här kommer ännu en påkostad serie med en allvarlig, tuff kille som är van att klara sig själv i huvudrollen. Lagom nyskapande, men låt gå.

Disney har tidigare nått stora framgångar med ”The Mandalorian” och ”Obi-Wan Kenobi”, medan ”The Book of Boba Fett” fick ett ganska ljummet mottagande.
 
Det är förmodligen en bidragande anledning till att fansen känns lite avvaktande inför "Andor". Det verkar inte vara lika starka känslor eller lika många teorier denna gång.
 
När ”The Mandalorian” kom visste ingen vad de skulle förvänta sig, vilket gav Disney alla möjligheter att imponera. ”Obi-Wan Kenobi” hade en älskad skådespelare som återvände till en roll efter dryg 20 år. ”Andor” kan inte tävla med något av det, men det gör sitt bästa.

Jag har fått se de fyra första avsnitten, låt oss gräva i vad som pågår här. 
 
Large c3068b3c4aa07ac0d4d9cef12755ae2d andor stills 081922 06 d1f13fe3
 

Vad handlar ”Andor” om?

 
Star Wars-filmen ”Rogue One” från 2016 känns som en film som växt i efterhand. Det känns som att samma personer som klagade på att huvudkaraktären Jyn var en Mary Sue (folk envisas med att använda det uttrycket, men verkar inte veta vad det betyder) nu tycker att det är den bästa av de nya filmerna. ”Rogue One” är en prequel som utspelar sig precis innan ”Stjärnornas krig” som handlar om hur det gick till när Dödsstjärnans ritningar stals. Cassian Andor (Diego Luna) blir vän med Jyn, och följer med henne på uppdraget att stjäla ritningarna.
 
”Andor” är en prequel till en prequel, men du behöver inte ha sett ”Rogue One” för att förstå vad som händer. Vi är åtta Star Wars-år innan den.

Imperiet har makt över galaxen, men vissa på Imperiets säkerhetsavdelning börjat tro att ett uppror gror. För karriäristen Dedra är det en möjlighet att komma upp sig här i världen.
 
Cassian är en fixare som är hal som en ål, skyldig alla pengar, som mest driver runt under radarn men han får allvarliga problem när två lägre officerare från Imperiet muckar gräl med honom. En nitisk officer vid namn Syril (spelad av en briljant Kyle Soller) som ska hålla ordning på planeten ger sig fan på att hämta honom.
 
Large c3068b3c4aa07ac0d4d9cef12755ae2d andor stills 081922 11 518b9b30
 

Vad är bra?


De fyra första avsnitten känns som utmärkt uppbyggnad, men det gäller förstås att leverera på det. Det skapas många frågetecken kring karaktärerna och vad som pågår, vilket är bra så här tidigt i en serie. Här finns både snabb action, knepiga relationer, och en glatt överraskande lågmäld humor.
 
Det är väldigt underhållande.
 
Castingen är suverän. När några karaktärer (förmodligen) försvann ur serien blev jag genuint ledsen. Men jag ser fram emot att ge mig ut på äventyr med Cassian, och hans antagonister. 
 
Large 4da2122f733c9087b50cf084a58be19b andor star wars disney plus 004
 
För särskilt förtjust är jag i Imperiet-sidan, som jag tidigare nämnt är Syril utmärkt underhållning, en omedvetet rolig underchef du säkert varit i kontakt med, men med rätten att döda. Dedra på Imperiets säkerhetsavdelning känns också som att hon kommer bli intressant när hon börjar ta i med hårdhandskarna.
 
Jag gillar alltid att se Stellan Skarsgård, men för er skull tänker jag inte spoila hans karaktär. Det måste ses.
 
Det finns även en scen som känns mer vuxen än något annat jag sett i Star Wars. Givetvis får vi inte se något explicit så att du lätt kan bortförklara det om du ser serien med ditt barn, men ändå, ett starkt antydande att någon är lite full och får ligga. Ursäkta mini-spoiler, men är överraskad.
 
Large c3068b3c4aa07ac0d4d9cef12755ae2d andor luthen
 

Nåt att gnälla på?

 
”Andor” är underhållande, men ger mig inte känslan att den kommer bli något unikt som helhet. Ett säkert kort för Disney. Jag hoppas jag har fel.
 
Tillbakablickarna till Cassians barndom hade jag nog snabbspolat om jag inte jobbat. Det känns som att det fanns ett okej koncept, men att de kunnat sköta det snyggare (och snabbare!)
 
Jag oroar mig över att ett gäng intressanta karaktärer byttes mot ett gäng mindre intressanta, men jag ska försöka att inte döma ut dem innan serien är slut.
 
Sen har Cassian tidigare nämnt att han gjort fruktansvärda saker för rebellerna, så jag hoppas verkligen inte att Disney fegar ut, men det vore också typiskt dem. 
 
 

Får vi se någon vi känner igen?

 
Det är inte Star Wars på 2000-talet om det inte dyker upp kända ansikten. Mon Mothma, en politiker som syns redan i original-Star Wars filmerna, hinner dyka upp innan de fyra avsnitten jag fått tillgång till är över.
Trailern har utlovat Forest Whitaker, som var en drivande karaktär i ”Rogue One” och det ser jag verkligen fram emot.

Jag håller också tummar och tår för att återigen få se Cassians droid K-2SO, som var en bra comic relief i "Rogue One."

Sen är jag villig att satsa en liten summa pengar på att vi kommer få se Leia innan det här är över. Dels på grund av tiden vi befinner oss i, men också över hur närvarande hon var i ”Obi-Wan Kenobi”, det kändes som att de byggde upp till nåt som inte var en film från 70-talet.
 
Large 4da2122f733c9087b50cf084a58be19b photos new star wars andor images showcase cassian andor and mon mothma from the disney series 1
 

Hur står "Andor" sig mot tidigare Star Wars-serier?

 
Är den en ”The Mandalorian” eller är den mer av en ”The Book of Boba Fett” är den givna frågan. Lyckligtvis känner jag mig hoppfull och säger att det lutar mer åt det första. Till att börja med är jag inte uttråkad. ”Andor” är spännande, bikaraktärerna är intressanta, det finns alla möjligheter att bygga något bra här. Ett problem med ”Boba Fett” var att den liknade ”The Mandalorian” för mycket utan att ha samma driv, men ”Andor” verkar göra sin egen grej. Vi har någon som är aningen mer i händelsernas centrum.
 
Jag får också känslan att "Andor" kommer att bli mer politisk än "stå upp för det goda".
 
Large c3068b3c4aa07ac0d4d9cef12755ae2d andor stills 081922 01 ef360079
 

Är det värt att fortsätta titta?

 
Absolut!  Jag gick in utan höga förväntningar, men sveptes med i äventyret. Det är riktigt spännande! Precis som ”The Mandalorian” lutade sig mot western-genren, lutar sig ”Andor” mot spionthrillern – vilket jag personligen tycker är mer spännande. Det ska bli intressant att se hur de levererar på det här, även om jag oroar mig för att de utlovade 12 avsnitten kanske blir lite långt.

Jag gillar att se mer av Imperiet, mer av rebellerna, mer av alla de små personerna som kämpar i ett enormt maskineri.

Vi som sett ”Rogue One” vet vad som kommer att hända Cassian, men det är också nästan allt vi vet om honom, vilket gör att det finns alla möjligheter att göra något bra.
 
Det är en lovande start på "Andor", men i ”Rogue One” sa Cassian Andor som sagt att han ”gjort fruktansvärda saker för rebellerna,” så nu är det upp till bevis för serien.
 
 
De tre första avsnitten av "Andor" släpps idag på Disney+. Tyck till nedan när du hunnit se dem!
| 21 september 2022 08:25 |