Film

Skribent

Mats Karlsson

28 mars 2013 | 17:01

Stanley Kubricks assistent sågar "Room 237"

Säger att Rodney Aschers dokumentär är rena rappakaljan.

Dokumentären "Room 237" undersöker många olika teorier om dolda budskap i Stanley Kubricks klassiker "The Shining". Det är många som har reagerat på de underhållande konspirationsteorierna och ifrågasatt personerna bakom dem. Men nu har Stanley Kubricks assistent från "The Shining", Leon Vitali, sett filmen och anser att det är inget annat än ren rappakalja.

- Jag höll på att ramla av stolen av skratt under filmens gång. Det finns idéer i filmen som jag vet är ren nonsens, berättar Vitali.

En av de många teorierna är att det skulle finnas referenser till judeförintelsen och om den tyska skrivmaskinen Adler. Samma sak gäller Apollo 11-tröjan, som bärs av sonen Danny i filmen, och som eldat på ryktet om att Kubrick skulle ha varit med och fejkat månlandningen. Helt och hållet en slump, menar Vitali.

- Det där var Stanleys egna skrivmaskin. Den såg bra ut på ekbordet, helt enkelt. Och tröjan? Han ville ha något som såg hemmasytt ut, och fick den som förslag av kostymdesignern Milena Canonero. Det är helt enkelt en tröja som en grabb i hans ålder skulle ha gillat, säger han till New York Times.

Men regissören Rodney Aschers avsikt med dokumentären var aldrig att avslöja sanningen, utan presentera några av de mer eller mindre galna konspirationsteorier som uppkommit under åren:

- Vårt mål var alltid att inte gå bakom kulisserna på filmen eller filmmakaren. Vi ville fokusera på den effekt som "The Shining" har haft på publiken (...) Nu när filmen är klar skulle jag gärna prata med produktionsdesignern, eller Jack Nicholson, och höra hur Playboy-tidningen hamnade där, sa han till MovieZine i höstas.

Vad tror du om teorierna i "Room 237"? Kommentera nedan.

| 28 mars 2013 17:01 |