OSCARS 2018

Skribent

Alexander Dunerfors

10 januari 2018 | 15:15

Spielberg hoppas på minst en kvinnlig regissör i Oscarsracet

Patty Jenkins, Dee Rees och Greta Gerwig finns med bland hans favoriter.
Under söndagens Golden Globe-gala passade Natalie Portman på att skicka ut en pik till ”alla de manliga nominerade” i kategorin Bästa regi.

Steven Spielberg (själv nominerad för ”The Post”) svarar med att Oscarsgalan förmodligen kommer att uppmärksamma åtminstone en kvinnlig regissör. Han tippar att Patty Jenkins kommer få sin nominering för superhjältefilmen ”Wonder Woman”.

- Det är en förändring på gång, en långsam sådan, kanske inte tillräckligt snabb, för kvinnliga regissörer. Vi har Patty Jenkins. Vi har fantastiska kvinnor som slagit igenom med filmer som ”Mudbound” och ”Lady Bird”. Det har varit ett otroligt år, och jag tror att det kommer märkas bland nomineringarna. Jag förutspår att vi får se minst en kvinnlig regissör på Oscarsgalan i år, om inte fler.
 
 
Som Contactmusic noterar har filmerna ”Wonder Woman”, ”Mudbound” och ”Lady Bird” blivit uppmärksammade i flera kategorier under vinterns galor, men regissörerna bakom dem - Patty Jenkins, Dee Rees och Greta Gerwig - har ännu inte fått någon nominering.

Patty Jenkins medger att hon skrattade åt Natalie Portmans kommentar.

- Det är udda att kvinnliga regissörer inte nomineras så ofta. Speciellt då filmerna hyllas på alla andra sätt, så det var intressant att hon lyfte fram det. Det är en svår kategori att presentera utan att nämna något, så hon gjorde det så klockrent.
 
Spielbergs kommentar kan mycket väl ses som en uppmaning till hans kollegor i Hollywood. Nominerings-processen pågår för fullt, och de sista rösterna ska vara inne senast 12 januari. Nomineringarna presenteras den 23 januari.
 
Sedan Oscarsgalans början år 1929 har bara fyra kvinnliga regissörer blivit nominerade. Senast år 2010, då Kathryn Bigelow gick hela vägen och vann med ”The Hurt Locker”.
 
Vilka regissörer tror ni blir Oscarsnominerade i år? Kommentera nedan.
| 10 januari 2018 15:15 |