Film

Skribent

Andreas Samuelson

4 juli 2017 | 18:00

Vi rankar Spider-Mans skurkar från värst till bäst

Spider-Man är tillbaka i en ny skepnad - och med en ny fiende. Men vilka av tidigare skurkar minns vi bäst?
I nya ”Spider-Man: Homecoming” får vår trikåklädda spindelhjälte kämpa mot Adrian Toomes och hans alias Vulture, spelad av Michael Keaton. 15 år efter Sam Raimis första film om Spindelmannen har vi sett honom fightas med en rad skurkar genom fem olika filmer. MovieZine rankar dem från värst till bäst.

Vi har uteslutit sidekicks och (storymässigt) mindre inflytelserika skurkar som Felicia Hardy (Felicity Jones), Gustav Fiers (Michael Massee) och Norman Osborn (Chris Cooper).

 

9. Topher Grace som Eddie Brock/Venom (”Spider-Man 3”, 2007)

 
Alla var vi väl lite tveksamma till att Eric från ”That 70s Show” skulle spela en av Spider-Mans värsta fiender, den elaka fotografen som blir en ännu elakare skräckversion av sin ärkefiende. Till hans försvar så var hela filmen en röra (inklusive effekterna) men Grace lyckades knappast fånga superskurkens ondska och resultatet var en möjlighet som gick till spillo.

 

8. James Franco som Harry Osborn/New Goblin (”Spider-Man 3”, 2007)

 
Franco må vara stilig, karismatisk och till och med begåvad men som miljonärsonen och Peter Parkers bästa vän/rival var han helt enkelt lite för… tam. När han tar över efter sin galne far och blir hämndlysten skurk så blev det om möjligt ännu tydligare hur malplacerad han var. Som om Franco frustrerat var tvungen att förtränga sin pundarkomedi-persona.

 

7. Paul Giamatti som Aleksei Sytsevich/Rhino (”The Amazing Spider-Man 2”, 2014)

 
Många var besvikna på ryska maffiaskurken Rhinos framträdande i den femte och senaste ”Spider-Man”. Kanske var det för den begränsade speltiden (han dyker endast upp i början och slutet av filmen) eller att den vanligtvis kreddiga karaktärsskådisen Giamattis tolkning var så överspelad och seriefigursartad. Underhållande måhända men knappt minnesvärt.

 

6. Jamie Foxx som Max Dillon/Electro (”The Amazing Spider-Man 2”, 2014)

 
I ett helt gäng av skurkar i senaste filmen var Oscarsvinnaren huvudantagonisten - en hopplös, illa behandlad vetenskapsman som efter ett bad med elektriska ålar släpper lös sin hämnd. Foxx har definitivt rätt kombination av nördig charm och rövsparkarattityd för rollen men för somligas smak blev det lite för överdrivet, något som å andra sidan bör ha passat filmens ton.

 

5. Thomas Haden Church som Flint Marko/Sandman (”Spider-Man 3”, 2007)

 
Paul Giamattis gamla ”Sideways”-kollega var tveklöst den bästa av tre skurkar i Sam Raimis ökända, utskällda trea. Försöket att binda kriminella Flint Marko till mordet på Spider-Mans farbror var långsökt men det var befriande med en skurk som var sympatisk och faktiskt hade ett samvete. Och Church är en pålitlig skådespelare som gav serien lite mänsklig värme.

 

4. Rhys Ifans som Dr. Curt Connors/The Lizard (”The Amazing Spider-Man”, 2012)

 
Connors medverkade redan i Sam Raimis trilogi, då spelad av Dylan Baker, men som vetenskaplig sidekick snarare än muterad skurk. I britten Ifans (mest känd som Hugh Grants rumskompis i ”Notting Hill”) skepnad blev han en känslig forskare med mindervärdeskomplex i form av en saknad arm. Ödleeffekterna var stundtals fåniga men inget fel på Ifans insats.

 

3. Dane DeHaan som Harry Osborn/Green Goblin (”The Amazing Spider-Man 2”, 2014)

 
Efter James Francos lite tama insats som Harry behövdes en lite vassare aktör för roboten. DeHaan, en klättrande stjärna efter ”Chronicle”, var perfekt med sin ondsinta utstrålning och kaxiga framtoning. I DeHaans skepnad var Harry inte någon polare till Peter Parker utan en hämndlysten miljonärsson som kämpar mot både Spider-man, giriga affärsmän och en dödlig sjukdom.

 

2. Willem Dafoe som Norman Osborn/Green Goblin (”Spider-Man”, 2002)

 
Spider-Mans första fiende på vita duken fick en värdig gestaltning i form av skådespelarkameleonten Dafoe, som med sin ärriga nuna och skrämmande skratt kan spela elaka bovar i sömnen. Två sidor av en elak jävel: den giriga forskaren som använder sig själv som försökskanin och avrättar sina medarbetare, och skurken med häftig outfit och matchande glidare.

 

1. Alfred Molina som Dr. Otto Octavius/Doc Ock (”Spider-Man 2”, 2004)

 
Molinas Doc Ock hade allt en serietidningsskurk behöver: en vetenskapshjärna som lyckas skapa hyperintelligenta robotarmar, ett hjärta av guld som vill världen gott, vrede efter experiment som går fel och dödar hans hustru och självklart ett sarkastiskt sinne för humor. Att Molina är en av filmvärldens mest underskattade skådespelare gjorde knappast saken värre.
 
Vilka Spider-man-skurkar har varit era favoriter? Kommentera nedan.
| 4 juli 2017 18:00 |