Spel

Skribent

Anders Eklöf

9 juli 2022 | 19:24

Spelskaparen Hideo Kojima hängs ut som mördare på nätet

Efter mordet på Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe har "Metal Gear Solid"- och "Death Stranding"-regissören fått utstå märkliga anklagelser.
För två dagar sedan sköts Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe till döds under ett kampanjtal, med ett hemmabyggt vapen av en man som erkänt dådet och att han hade för avsikt att döda honom.
 
Trots detta har ett rykte om att det var spelregissören Hideo Kojima, som ligger bakom spelserier som "Metal Gear Solid" och "Death Stranding", som mördade Japans tidigare ledare spridits på nätet. 
 
Det hela började som riktigt dåliga skämt på internetforum som 4chan, där det skämtades om att den misstänkta mördaren liknade Hideo Kojima. "Nyheten" spreds till Twitter, där den högerextrema franska politikern Damien Rieu retweetade inlägget med orden "den extrema vänstern dödar". Det skriver sajten Kotaku.
 
Inlägget är numera raderat, men skadan var redan skedd då bland annat en grekisk nyhetsredaktion gjorde ett inslag om att just Hideo Kojima är misstänkt för mordet.
 
Nu har hans spelstudio Kojima Productions gått ut med ett officiellt meddelande om att de "starkt fördömer spridningen av falska nyheter och rykten" och att de överväger att vidta rättsliga åtgärder.
 
 
Det måste vara fruktansvärt att bli felaktigt misstänkt för ett så här stort dåd, framförallt när ryktet och nyheterna plockades upp från tveksamma sajter som 4chan och skämtkonton på Twitter. Det här är väl om något ett bra exempel på att nyhetssajter ska kolla sina källor en extra gång innan de trycker på publicera...
 
Hideo Kojima var senast regissör för spelet "Death Stranding" med skådespelare som Mads Mikkelsen, Léa Seydoux, Margaret Qualley och Norman Reedus i rollerna, som vi på MovieZine gav betyget 4 av 5 med motiveringen att det "inte liknar något annat". Härnäst arbetar Kojima Productions med ett nytt spel i samarbete med Xbox Game Studios, som ryktas vara ett skräckspel.
 
Vad tycker du om Hideo Kojima och hans spel?
| 9 juli 2022 19:24 |