SPONSRAT

Skribent

Annons

19 mars 2020 | 06:10

Spektakulära hus som har vunnit en Oscar för bästa scenografi

Genom åren har Oscar-statyetten för bästa scenografi gått till en hel del filmer med underbart spektakulära hus, här kommer några av de bästa.
Oscarstatyetten har genom åren tilldelats en massa filmer med både innovativ och historiskt vördande scenografi. I dessa scenografier har det såklart förekommit en hel del spektakulära filmhus. Hus som talar för såväl karaktärerna och handlingen i det stora hela. I den här artikeln listar vi upp några av de som sticker ut allra mest.
 
Artikeln presenteras i samarbete med bygghemma.se.
 

Black Panther

 
 
Filmhistorien har sett många och varierade palats genom åren. ”Robin Hoods äventyr” och ”Cleopatra” för att nämna två, men vi har sett den sortens arkitektur flera gånger innan. När ”Black Panther” kom ut 2018 visade filmen upp något vi inte sett förut, en frodande futuristisk afrikansk stad med inslag från traditionell formgivning såväl spekulativ SciFi-design. När vi i början av filmen följer Kung T´Challa genom staden Wakandas skyline slås vi av pampig musik som kombinerar samma aspekter, till slut landar vi utanför ett palats som mer liknar en skyskrapa än de slott vi sett innan. Rummen i Black Panthers hus är fyllda av storslagna och maffiga salar, samt laboratorium med futuristiska dräkter och teknologi. Det här huset är en av filmmediets allra mest nytänkande och sensationella hus som utan tvekan är passande en kung.
 

Gudfadern del II

 
 
Av någon konstig anledning blev varken ”Citizen Kane” eller ”Gudfadern” nominerade till bästa scenografi åren de kom ut, något som idag känns rätt konstigt med tanke på att de båda har två otroligt minnesvärda hus. Kollar vi lite närmare på listan av filmer som faktiskt har vunnit Oscars-statyetten genom åren sticker dock en film ut som en tydlig kombination av de två, nämligen ”Gudfadern del II”. Michael Corleones Lake Tahoe-hem är en stor och ödslig inhägnad som separerar honom från resten av omvärlden. Det är ett hus som har potentialen att bli rätt mysigt. I en annan persons händer som inte är en känslokall maffiaboss hade det nog varit ett rätt perfekt hem för en stor familj. Ödsligheten i egendomen understryker verkligen hur långt Michael är från att vara sin pappa, någon som värderade familjens umgänge över allt annat.
 

Fanny och Alexander

 
 
I ”Fanny och Alexander” syns raka motsatsen till Corleones hus. Ingmar Bergmans film har genom åren blivit nästintill blivit synonym med svensk jul, de djupröda rummen fyllda med många och galna släktingar är otroligt mysiga och idylliska. Att det är ett hus som dessutom hemsöks av Allan Edwall går inte att undervärdera. Familjen Ekdahl roffade åt sig platsen på denna lista från en annan aristokratisk familj i ”Borta med vinden”. Mycket för hur ikonisk filmen har blivit i de svenska folkhemmen, men också för att det är den enda svenska filmen som vunnit en Oscar för bästa scenografi. Familjens hem sprudlar värme, något som bara förstärks i kontrast till Biskopens kalla och kala rum som de titulära barnen spenderar allt för lång tid i längre in i filmen.
 

The Grand Budapest Hotel

 
 
Finns det ett hotell i hela filmhistorien som förtjänar att beskrivas spektakulärt så det The Grand Budapest. Mysfaktorn är på topp, det finns inte ett enda rum i hela byggnaden som inte är mysigt på något plan. Tänk att sitta i foajén, en kopp te i handen och småprata med en fjäskande Gustav H. Wes Anderson är en mästare på att skapa filmer med mysiga miljöer, i den här filmen överträffade han verkligen sig själv. Det spelar ingen roll när i tidslinjen vi är, The Grand Budapest är underbart charmigt även i sin allra mest nedgångna form.
 

Stjärnornas krig

 
 
Nu när vi kommit till slutet av listan kan vi passa på och fråga oss själva vad ett hus egentligen är. Kanske är det första man ser framför sig något falurött med vita knutar, kanske en herrgård eller kanske till och med ett kungapalats i ett hemligt afrikanskt land. Men vad är det som kännetecknar ett hus? Något konstruerat som är avsett att skydda mot omvärlden låter som en rimlig definition, en definition som också passar väldigt väl in i beskrivningen av galaxens kanske mest spektakulära konstruktion. Ett byggnadsverk vars avsikt är att skydda sig själv mot omvärlden med en gigantiskt grön laser. Om det inte hade varit för alla dumdrastiska rebeller som spränger allt de får ögonen på, hade garanterat Rymdimperiets briljanta nybygge utvecklats till en underbar lösning mot överpopulation. Självklart är Dödstjärnan från ”Stjärnornas Krig” ett hus.

Välkomna till detta moderna och välplanerade nybygge. Med sina ljusa och fräscha rum kommer varje lägenhet utrustad med den allra modernaste tortyrutrustningen på marknaden. Placerad vid suveränt och flexibelt läge finns det möjlighet till både morgon- och kvällssol. Föreningen är med otroligt god ekonomi som inte alls bygger på krigsprofitering. Dödstjärnan är framtidens allra mest optimala och spektakulära huslösning.
| 19 mars 2020 06:10 |