Film

Skribent

Andreas Samuelson

22 oktober 2023 | 17:00

”Speed”-regissören fyller 80 - därför slutade Jan de Bont göra film

Jan de Bont gick från populär filmfotograf till att regissera några av våra största actionrullar - men gick sedan i pension. Idag fyller han 80 år.
Nederländska Jan de Bont inledde sin karriär som filmfotograf i hemlandet, bland annat med Paul Verhoevens Oscarsnominerade ”Turisk konfekt” (1973). Så småningom Hollywood-debuterade han med ”Privatlektioner” (1981) innan han gick vidare med kända, mer påkostade action- och äventyrsfilmer som ”Den vilda jakten på juvelen” (1985), ”Die Hard” (1988), ”Jakten på röd oktober” (1990) och ”Dödligt vapen 3” (1992).
 
 
Hans karaktäristiska stil ledde till att han 1994 fick chansen att regidebutera med actionthrillern ”Speed” som blev en enorm framgång och årets femte mest inkomstbringande film. Han påbörjade arbetet med en ”Godzilla”-film men hoppade av när filmbolaget inte godkände hans budgetkrav och han gjorde istället den populära katastroffilmen ”Twister” (1996).
 
 
Han följde upp med den hånade floppen ”Speed 2: Cruise Control” (1997) som anses vara en av världens sämsta filmer. Det gick åtminstone ekonomiskt bättre för hans skräck-remake ”The Haunting” (1999). Men hans femte film ”Lara Croft: Tomb Raider – The Cradle of Life” (2003) kom att bli hans sista - efter eget beslut.
 
 
Filmen var en uppföljare till ”Lara Croft: Tomb Raider” (2001), baserad på det kända TV-spelet, återigen med Angelina Jolie i huvudrollen. Men de Bont var inte beredd på att filmbolaget Paramount och skaparna av TV-spelet skulle lägga sig i inspelningen så mycket som de gjorde. Speciellt kravet att redan första dagen kapa 12 miljoner dollar i budgeten gjorde att regissören fick avsmak för branschen.
 
- Man tänker i princip: vänta en sekund, kommer varje film att vara så här? Där filmbolaget bestämmer vad som ska göras, vilka scener som ska vara med, och till och med vilken typ av tröjor någon ska bära? De gillade inte knapparna på en skjorta! Jag minns fortfarande att jag fick ett samtal, ”Jag gillade inte knapparna på skjortan.” Jag minns inte ens. Vad hette han? Den manliga huvudrollen i den filmen? Jag har glömt namnet. Men sedan, "Vänta lite. Du ringer mig för att du inte gillar knapparna på skjortan?” Det var så absurt. Verkligen. Och så att hela tiden behöva krångla om budget, säger han i intervju med Uproxx.
 
Upplevelsen var droppen som fick bägaren att rinna över och de Bont lade filmskapandet på hyllan - permanent.
 
- Jag kände att detta inte var en traditionell period, där filmbolagen lade sig i mycket mer i skapandet av filmen. Och det blev... inte värt det.
 
Han hintar dock om att det inte är omöjligt att återvänder till filmskapandet så det återstår att se om vi får se en till Jan de Bont-film. Fram till dess får vi roa oss med hans korta med underhållande filmografi.
 
Grattis på 80-årsdagen!
 
Vilken är din favoritfilm av Jan de Bont?
| 22 oktober 2023 17:00 |