Film

Skribent

Jonatan Blomberg

14 augusti 2023 | 17:30

"Sound of Freedom"-skaparna försvarar sig: "Förknippats med extrema konspirationsteorier"

En film som skrevs 2015 och spelades in 2018 har blivit en av de mest framgångsrika och omtalade filmerna under 2023. Nu vill filmskaparna förklara sig.
Det är väl ingen som har missat att det har stormat friskt kring den populära thrillern "Sound of Freedom", som har gått och blivit en supersnackis i filmvärlden under sommaren? Med nästan 175 miljoner dollar i biointänkter från enbart USA (det enda landet filmen visas i just nu), så har den Jim Caviezel-ledda filmen om anti-trafficking av barn blivit en enorm succé.
 
Filmens skapare Alejandro Monteverde (regissören) och Rodd Barr (manusförfattaren) har nu skrivit ett gästartikel hos THR, där man en gång för alla vill poängtera vad som är meningen med "Sound of Freedom". Nämligen att filmen handlar om ett väldigt viktigt ämne och att den är för alla. Oavsett om du är kristen eller inte. Oavsett om du tror på konspirationsteorier eller inte.
 
Vad är det då som gjort filmen så omtalad? Det handlar egentligen väldigt lite om själva filmen "Sound of Freedom" i sig. Både filmkritiker och biobesökare verkar vara eniga om att det är en helt okej film, där filmkritikerna möjligtvis lyfter fram vissa saker som man anser kunde ha blivit ännu bättre. Faktumet att temat det gäller är något så hemskt som trafficking av barn, gör givetvis att det lätt väcks starka känslor efteråt. Men den svenska filmen "Dogborn" på samma hemska tema har ju däremot inte debatterats på alls samma sätt. 
 
I fallet med "Sound of Freedom" är det snarare spelet bakom kulisserna som gjort filmen så polariserande. Filmen är delvis verklighetsbaserad och följer verklighetens Tim Ballard (Caviezel), specialagenten från USA:s departement för inrikes säkerhet som startade den ideella föreningen Operation Underground Railroad (OUR) för att rädda barn från människohandel i olika länder. Faktumet att den verklige Ballard är en supporter till Trump och sägs tro på vissa konspirationsteorier, som även skådespelaren Caviezel ska ha nämnt under någon intervju långt efter filmen spelades in, gjort att "Sound of Freedom" fått en politisk kontext som i sig nu inte finns med i själva filmen.
 

"Det är därför bokstavligen omöjligt för filmen att referera till dessa teorier"

 
 
Filmen skulle inledningsvis ha givits ut av Disney, men hamnade på hyllan efter köpet av 20th Century Fox och har nu fått distribution av Angel Studios - en distributör som brukar släppa kristna titlar. Även där så har det nu blivit en uppdelning mellan "troende och icke-troende", som tar sig an filmen från olika håll. Men här vill alltså filmens skapare nu sätta skapandet av "Sound of Freedom" i rätt kontext:
 
- Av olika anledningar kallas "Sound of Freedom" för "trosbaserad" eller en "kristen thriller". Beroende på din åsikt är termen "trosbaserad" antingen ett hedersmärke eller ett tillstånd att på förhand se ned på vårt arbete. Men varför måste man ens kategorisera en film på det sättet? Vi skapade "Sound of Freedom" för människor med tro, människor utan tro och alla däremellan – eftersom trafficking är en fråga som är viktig för alla.
 
- Filmen har också orättvist förknippats med vissa extrema konspirationsteorier. Vi skrev filmen 2015 och spelade in den 2018, långt innan någon inblandad någonsin hört talas om sådana teorier. Det är därför bokstavligen omöjligt för filmen att referera till dessa teorier, och alla som har sett filmen vet att den inte gör det. Faktum är att NPR, Rolling Stone och nästan alla andra medier som har skrivit om filmen, antingen positivt eller negativt, har gjort det klart i sina berättelser att "Sound of Freedom" i sig inte innehåller några referenser till konspirationsteorier. Vi hämtade vår inspiration från faktiska händelser, av vilka många rapporterades av stora medier på den tiden.
 
 
Personligen har jag inte sett en sekund mer av filmen än det som syns här i trailern ovanför. Men ser fram emot chansen att få se den och bilda mig en alldeles egen uppfattning vartefter. Något som jag tycker de allra flesta bör göra innan man uttrycker sig opassande i olika kommentarsfält som diskuterar den här filmen. Utöver Caviezel i huvudrollen så ser vi även skådespelarna Mira Sorvino och Bill Camp i andra roller. Och angående huruvida allt stämmer i filmskaparnas framställning av Tim Ballard i filmen, så vill man avsluta med att förtydliga att "Sound of Freedom" inte är någon dokumentärfilm:
 
- Kortade vi ned tidsramen för Tims faktiska berättelse och justerade vissa händelser av kreativa skäl? Självklart. Det här var aldrig tänkt att vara en dokumentär.
 

Läs också: Här är MovieZines recension av "Sound of Freedom"

 
Kommer du att ge "Sound of Freedom" en chans när filmen släpps utanför USA? Kommentera gärna nedan!
| 14 augusti 2023 17:30 |